Tillbaka

Talkoandan lever i Sunnanberg

Många aktiva barn och föräldrar i Sunnanberg i Pargas.

Fem frågor till föreningen

Frågar man barnen är det nog den årligen återkommande Halloweenfesten som är höjdpunkten. Föräldrarna fixar dekorationer, barnen klär ut sig, det bjuds på korv och pommes och så är det disco. Själv värdesätter jag den fina gemenskapen bland familjerna, säger Marjo Paavola

Sunnanbergs skola är en liten byskola på Ålön, åtta kilometer utanför Pargas centrum. Skolan har 36 elever fördelade på tre sammansatta klasser. Nedanför de röda skolhusen med vita knutar breder den glittrande Sunnanbergsviken ut sig, på norrsidan ligger skogen.

 • Det finns en väldigt fin samhörighet på Ålön, en byagemenskap där folk ställer upp för varandra. Det är också styrkan i vår föräldraförening, säger Marjo Paavola som är Hem och Skola-aktiv.
  I Sunnanberg har föräldraföreningen bland annat tagit på sig att upprätthålla skolans skridskoplan.
  Staden meddelade de inte längre har resurser att sköta planen, och då beslöt föräldrarna att göra det i stället. Vi har föräldrar som kommer och pumpar vatten på planen, och här finns bönder med traktorer som plogar den när det behövs, berättar Paavola.
  Det har varit en jättefin grej. Dels har skolan då tillgång till skridskoplanen under gymnastiktimmar och raster, dels kan familjer samlas och åka skridskor på kvällarna.
  När isen har smultit står följande talkoprojekt i tur. Hem och Skola-föreningen sköter nämligen också om den lokala badstranden.
  Mustfinns badstrand är Pargas finaste strand om du frågar mig. Varje vår ordnar föreningen städtalko på stranden, och under sommaren har varje familj några städturer på stranden.
  För sitt arbete får föreningen ett arvode av Pargas stad.

Det låter som om ni har en väldigt aktiv förening. Hur lyckas ni engagera föräldrar?
Jag tycker att vi har lagom mycket verksamhet. Vi ordnar Halloween-fest och jul-lotteri på höstterminen, och så blir det några talkokvällar på våren och sommaren. Jag tycker inte att det är för mycket, utan bara roligt.
För att få människor med i styrelsen får man visserligen fråga runt lite, men när det behövs hjälp med någonting ställer alla familjer upp. Det är kanske så att familjerna känner ett stšrre ansvar i en liten skola, de ser att deras insats behövs, säger Paavola.

Varför behövs föräldraföreningar?
Jag tycker att Hem och Skola-föreningen är en viktigt diplomatisk länk mellan hemmet och skolan. Det är en plattform där föräldrar kan mötas för att diskutera saker som rör skolan. Dessutom bidrar det till samhörigheten utanför skolan.
Föreningen är en naturlig inkörsport till närsamhället. Det märkte jag själv när jag flyttade hit. Det var ett enkelt sätt att lära känna andra familjer.
I dagsläget är eleverna i Sunnanbergs skola evakuerade till en lägergård några kilometer bort på grund av inomhusluftproblem i de gamla skolhusen. Hem och Skola-föreningen har bildat en arbetsgrupp som under flera år har lobbat för byskolan. Skolans framtid är fortfarande oviss.
Vi menar att skolnätverket också behöver små skolor, att det är ett alternativ som behöver få finnas. En liten enhet är trygg och smidig. Dessutom är en livskraftig skola en viktig motor i ett livskraftigt lokalsamhälle, det hoppas vi att beslutsfattarna också ska tycka, säger Marjo Paavola

Text och foto: Pamela Friström

Tidningen Hem och Skola 2/2019