5.3 Fem tips till föräldrar för distansskola

| Publicerad 5 mars, 2021

 1. Skolan ansvarar för undervisningen.
  Skolorna har nu mera utvecklade stödformer och processer än de hade våren 2020. Det finns flexibilitet i frågan om distans/närundervisning på ett annat sätt än senaste år. En elev som inte klarar sig hemma av olika orsaker har rätt till närundervisning. Kontakta läraren om du har frågor. 
 1. Struktur och trivsel i vardag 
  Försök stöda barnet/den unga att få struktur på distansundervisningsdagen. När börjar skoldagen och när tar den slut? Tala med barnet/den unga om vikten av att ta pauser, lämna tangentbordet och gärna gå ut en sväng om det är möjligt. Skolorna erbjuder eleverna skolmat/matkassar. Finns det ett fungerande system som ni kunde använda er av? 
 1. Lämna ingen ensam 
  Det är viktigt att barnet/den unga har möjlighet att hålla kontakten med vänner och klasskompisar. Här är de digitala plattformarna viktiga mötesplatser. Föräldrar kan också stödja varandra genom att hålla kontakten. 
 1. Be om hjälp 
  Ifall du oroar dig för ditt barn/din ungdom så ta kontakt med skolans elevvård. De känner till vilka stöd som finns att få. Ifall du som förälder känner att orken tryter, så be om hjälp. 
 1. Tillsammans klarar vi det! 
  Alla börjar bli matchtrötta i det här skedet av pandemin och vissa familjer har varit hårt drabbade. Utgå ifrån att alla, både enskilda föräldrar, lärare och rektorer försöker sitt bästa. Var konstruktiv i din kommunikation och ge också positiv respons.  

  (Uppdaterat 5.3.2021)
  Mera information för föräldrar i coronatider.