Tillbaka

"Använd telefonen till mera än spel"


Jenni Utriainen känner till appar och spel

Frilansjournalisten och apptestaren Jenni Utriainen har ett klart svar på frågan om hur man får ut det mesta av smarttelefoner och digitala pekplattor när det gäller barn.

– Använd skärmen så mångsidigt som möjligt. Det är inte vettigt att en telefon som kostar flera hundra euro bara används till spelande, ringande och textande, säger Jenni Utriainen.
Rådet är solklart, lär er själva och barnen att utnyttja det som apparaterna ger möjlighet till på en bredare front. Inte nog med det, använd dem också tillsammans, som en gemensam aktivitet för hela familjen.
– Inte bara så att var och en sitter bakom varsin apparat, utan försök hitta möjligast många gemensamma saker man kan göra med apparaterna, och som intresserar alla, säger Jenni Utriainen.
Utöver Jenni består familjen av Jennis man och deras åttaåriga son. Tillsammans tittar de till exempel på tv-serier och filmer via skärmarna, och självklart spelar de också tillsammans.
– Vi spelar inte alltid samtidigt, utan ibland så att min pojke spelar och jag ser på, och tvärtom.
Rätt så sträng
Jenni Utriainen är väl insatt i spelvärlden och upprätthåller en blogg där hon testar och tipsar om applikationer som har barn som målgrupp, men det betyder inte att hon är exceptionellt liberal när det gäller barns skärmanvändning. Skärmtiden i familjen genomförs som så att klockan 19 ska skärmen bort, i god tid före läggdags. Före det är tiden framför skärmen inte särskilt begränsad.
– Jag är rätt så sträng enligt en del föräldrar. Det beror på vem man frågar. När det gäller åldersgränser är jag supersträng. Jag vill alltid veta vad barnet gör. Jag tycker om spel, men jag tycker också om barns mentala hälsa.
Bloggen Jenni Utriainen upprätthåller heter Viihdevintiöt, eller underhållningsvildingarna på svenska. Hon har också skrivit boken Kuinka kasvattaa diginatiivi (Hur man fostrar en diginativ) tillsammans med kommunikationskonsulten Satu Irisvik.
Inte alltid appar
Jenni har också hittat på gårdslekar med skärmarna. En sådan är digital skattjakt och för det behövs inte någon nedladdad app, bara telefonens kamera. Uppgiften kan vara att barnet ska hitta tre blommor i skogen av en viss färg, fotografera dem och komma tillbaka med resultatet. En annan är fotoorientering. Föräldrarna går på promenad i närområdet och tar bilder. Barnet ska sedan antingen söka fram de fotograferade platserna eller gissa var de varit.
Att så gott som alla smarttelefoner innehåller gps-teknik med karta ska inte heller glömmas bort, och under en bilresa senaste sommar visade Jenni sin son hur allt fungerade. Efter att destinationen sattes in behövde han inte fråga ”När är vi framme?” hela tiden. Han kunde kolla själv.
– Man måste komma ihåg att barnen laddar ner de spel som kompisarna spelar, men grundfunktioner som kartan, alltså användbara saker, måste läras ut, säger Jenni.

Text och bild: Christian Bertell, Tidningen Hem och Skola 4/2018

Tips

  • Så använder du skärmen på bästa sätt enligt Jenni Utriainen:
    Mångsidighet! Det är dyra maskiner, och man kan göra galet mycket med dem.
    Tillsammans! Hitta det som är gemensamt för familjen eller för kompisarna.
    Uppförande! Lär ut när det är artigt att göra saker för sig själv med egen skärm och när man ska koncentrera sig på sällskapet, till exempel kompis eller lärare.