Utlåtande: Skrota inte dagisarnas likabehandlingsplaner

| Publicerad 14 aug, 2024

Förbundet Hem och Skola motsätter sig den föreslagna lagändringen som gäller enhetsspecifika likabehandlingsplaner inom småbarnpedagogiken. I dag gör planerna det möjligt att konkret arbeta med likabehandling och normkritik, både bland personalen och med barn och familjer.

– Om den här skyldigheten tas bort förskjuts arbetet till en allmän nivå som inte kan ta hänsyn till de specifika situationerna på olika enheter där fall av till exempel rasism, diskriminering av barn med funktionsnedsättningar eller religiös diskriminering kan förekomma, säger verksamhetsledare Micaela Romantschuk på Förbundet Hem och Skola och fortsätter:


– Risken är att planerna blir generella och byråkratiska texter utan konkret betydelse, vilket kan försämra arbetet med barn i utsatta positioner. Barnrättskommittén har uppmanat Finland att förbättra detta arbete.

Ologiskt resonemang

Ett exempel är vissa förskolor i Närpes där man har övervägande barn med invandrarbakgrund, medan andra inte har det. Vissa enheter är specialiserade på barn med svåra funktionsnedsättningar, medan andra inte är det. I Helsingfors finns det små grupper för barn med funktionsnedsättningar eller speciella behov, vilket inte alltid är fallet i andra kommuner som till exempel Kyrkslätt, där det inte finns sådana grupper inom de svenska avdelningarna.


– Att alla de här enheterna skulle omfattas av en gemensam plan på kommunal nivå framstår som ologiskt. Och den online-utbildning som erbjuds via den nationella barnstrategin är inte tillräcklig för att täcka de olika behoven. Dessutom erbjuds utbildningen bara på finska med textning på svenska, säger Romantschuk.

Drar mattan under viktigt arbete

För barnen och familjerna innebär lagändringen att deras möjlighet till dialog, påverkan och utvärdering av likabehandlingsplanerna försämras.


– Den här lagändringen skulle begränsa familjernas möjlighet att rapportera misstänkt diskriminering och dra mattan under det viktiga arbetet som gjorts inom småbarnspedagogiken på lokalnivå för att garantera barns likabehandling, säger Micaela Romantschuk.

Läs utlåtandet i sin helhet här