Inget fel med att posta en fin bild på sitt barn på sociala medier. Men fråga alltid om lov, respektera barnets gränser – och håll koll på din egen skärmtid. Det säger föräldrapoddaren Carola Nordberg om ett av vinterns stora samtalsämnen.
Fenomenet kallas sharenting. Ett ord som första gången lär ha använts i en artikel i finanstidningen Wall Street Journal 2012. På den svenska nyordslistan fanns begreppet med 2019. Sharenting är en sammanslagning av de engelska orden share (dela) och parenting (föräldraskap). Det handlar kortfattat om när vårdnadshavare sprider bilder, filmer eller annat material om sitt barn på internet.
Då och då blossar debatten om sharenting upp. I vintras meddelade influencern Sara Vanninen, med över 60 000 följare på Instagram, att hon inte längre tänker publicera bilder på sina barn. Därmed drog hon igång diskussionen, och i samma veva uppmärksammade också flera av landets största medier det problematiska: barnens rätt till privatliv och risken att bilder hamnar i fel händer.
För Carola Nordberg, 30, i Jakobstad är debatten mycket bekant – och hon erkänner att diskussionens fokus ibland kan irritera henne.
– Det är lätt att kulturellt och samhälleligt kritisera innehållet eftersom det oftast är kvinnor som delar bilder på sina barn. Men mammor som är hemma med barnen får ofta stöd och gemenskap på sociala medier. Mammor i Finland är ensammare än någonsin tidigare, så det är inte konstigt att de söker sig till ett sammanhang online, vilket betyder att de delar sin vardag. Och det är barnen som är den vardagen när man är hemma med dem 24/7, säger hon.
Carola Nordberg har själv tre barn: ett går i skolan, ett i förskolan och ett på dagis. Hon har hela tiden delat med sig av sin och barnens vardag. Redan 2015 vann hon priset för årets blogg i Svenskfinland och året efter fick hon utmärkelsen för bästa familjeblogg. Numera gör hon varje vecka den populära podden Föräldrasnack tillsammans med kompisen Rebecka Hägert-Backull.
I traditionella medier är det vanligt att de negativa sidorna av sharenting uppmärksammas. Det synnerligen utbredda fenomenet att dela bilder på sina barn framställs ofta som något olämpligt och farligt. Utifrån sitt perspektiv tror sig Carola Nordberg veta varför.
– För att det är boomers som skriver! säger hon med ett skratt.
– Skämt åsido, de är inte vana vid eller uppväxta med sociala medier och tror därför att hemskheter händer där. Men finländska föräldrar med vett lägger inte ut olämpliga bilder på sina barn och då behöver man inte vara orolig. De flesta har dessutom privata profiler.
Mera etik än juridik
Rent juridiskt finns det sällan några hinder för att sprida bilder på sina barn. Finland hör till länderna som saknar lagstiftning om sharenting. Det finns ändå exempel på föräldrar som fällts: en pappa dömdes av Högsta domstolen till dagsböter för att på Youtube ha publicerat en video där hans barn omhändertogs av socialtjänsten.
Men det var ett känsligt extremfall där publiceringen klart kränkte barnets integritet. När det gäller syskonlekar, födelsedagsfester eller semesterresor handlar det inte om juridik – utan om etik och personligt omdöme.
– Det är något jag funderat mycket på och därför är det inget problem för mig. Jag har privata profiler och vet mina gränser. Jag vet hur vi resonerar med min man kring det här och vi känner oss trygga med vårt liv på sociala medier och hur vi exponerar våra barn, säger Nordberg och utvecklar:
– Jag tycker inte det är något problem med att sätta upp en fin och glad bild på sina barn, bara man inte visar nedvärderande eller konstiga situationer. Jag publicerar aldrig lättklädda bilder på barnen, pinsamma bilder eller bilder där de är väldigt ledsna eller arga.
Nyckeln är alltså att tänka igenom sin ståndpunkt, att veta hur man resonerar och varför. Och allra viktigast är kommunikationen med barnen när de blivit lite äldre.
– I dag frågar jag alltid barnen om jag får ta en bild av dem, och berättar om den ska till familjealbumet eller till Instagram. Jag har en rutin att fråga barnen om lov och respekterar barnens nej. Vad som upplevs som integritetskränkande kan variera från person till person och alla barn måste ha rätten att få sina gränser respekterade.
Carola Nordbergs teser får också stöd av Rädda Barnen i Finland. Organisationen varnar för att obetänksamt publicera bilder på barn, och kommer med två huvudsakliga råd: bilderna bör alltid vara respektfulla mot barnet och det är ett måste att fråga barnet om lov före publicering.
– Men det är ingen idé att vi frågar våra barn om vi får visa dem på sociala medier om de inte ens vet vad det innebär.
– Därför talar jag mycket med mina barn om vad sociala medier och internet är. För tillfället läser vi boken Värsta bästa nätet av Maria Dufva, den är jättebra och tar upp vad det innebär att dela bilder, säger Nordberg.
Barn i reklamer
Extra kontroversiellt i sammanhanget är att använda bilder på sina barn i reklamer. Samtidigt ett allt vanligare fenomen. Också personer med relativt få följare, så kallade mikroinfluencers, nås snabbt av erbjudanden från kommersiella företag.
Carola Nordbergs blogg var i tiderna en av de mest lästa i Svenskfinland och hon gjorde då reklamsamarbeten, ibland med barnen inblandade. Intäkterna gav henne chansen att vara hemmamamma längre och hon ångrar därför ingenting, men i dag tänker hon annorlunda.
– Jag skulle inte använda mina barn i reklaminlägg längre, det känns inte etiskt okej. Barn ska inte utnyttjas i kommersiella syften.
– Men företag i dag vet hur effektivt det är med influencermarketing, en bransch det pumpas in mycket pengar i. Det är lättförtjänta pengar för småbarnsmammor som är hemma med ett vårdbidrag på 250 euro i månaden: ta en bild på ditt barn med en nappflaska och du får fakturera 400 euro. Jag har förståelse för dem som tackar ja.
Svartvitt är det inte. Och diskussionen om sharenting i alla dess former kommer att finnas kvar i vår föräldravardag. Men Carola Nordberg skulle för sin del gärna flytta fokus.
– Jag tror att det stora problemet med barn och sociala medier i dag ligger i föräldrarnas och barnens skärmanvändning. Ett barn tar säkert mer skada av en förälder som snittar sju timmar skärmtid per dag och aldrig lägger upp en bild på sina barn än en förälder som lägger upp en fin bild på sitt barn varannan dag men snittar två timmar skärmtid. Det är kanske dumt att sätta dem mot varann men jag tycker det är relevant i diskussionen.
Text: Christoffer Herberts
Foto: Eva-Stina Kjellman