Tillbaka

Tips - åtta böcker till barn och unga

Tobias Larsson jobbar som läsinspiratör på Helsingfors Stadsbibliotek och uppmuntrar unga läsare genom att hålla bokprat, delta i olika skolsamarbeten och se till att bokhyllorna ser lockande ut på Richardsgatans bibliotek.BILDERBÖCKER

Översvämningen
av Mariajo Ilustrajo

Allt verkar vara som vanligt i djurens stad men är det inte ovanligt blött? Att vattnet stiger är något de stora djuren lätt kan strunta i medan det snabbt blir ett stort problem för de små. Först när de stora mängderna vatten börjar ställa till det för de flesta börjar alla tillsammans fundera på en lösning och det är först när alla hjälps åt som de största problemen kan lösas. En finurlig berättelse som indirekt handlar om en mycket aktuell utmaning som många barn funderar över.

Två små riddare tar guld
av Bjørn F. Rørvik

I den första boken om de allt annat än tappra riddarna Rosenbuske och Bang tvingades de båda försöka befria en mycket ovillig prinsessa från en drake som visade sig inte alls vara farlig. När vi nu möter dem igen är det dags för stadens riddarturnering. Prinsessan är arg för att hon inte tillåts ställa upp medan våra två inte så värst tuffa hjältar gör sitt bästa för att slippa vara med. Kanske kan prinsessan och riddarna hjälpa varandra än en gång?


BILDERBOK, FRÅN 7 ÅR

Dödskallen
av Jon Klassen

När Otilla äntligen rymmer, mitt i natten, hittar hon fram till ett stort gammalt övergivet hus där en ensam dödskalle bor utan sällskap. En oväntad vänskap uppstår mellan de båda och dödskallen låter Otilla stanna kvar över natten. Men när mörkret faller händer skrämmande saker i huset. Geniet Jon Klassen återberättar en gammal folksaga på sitt eget sätt med mörka suggestiva bilder. Med sin lätt skrämmande stämning passar den här pärlan bäst för de barn som redan kommit upp i skolåldern.


6-9 ÅR

Alla borde ha en Ruben
av Katja Tydén

Allt är annorlunda i Rubens liv sedan mamma och pappa skilde sig. Till all lycka är morbror Anders precis som vanligt – Rubens allra bästa vän och lekkompis. Men när morbror berättar att han ska resa bort och vara utomlands i flera månader vet inte Ruben längre vad han ska ta sig till. Och varför beter sig mamma så underligt plötsligt? Har hon en hemlighet? En bra och vardagsnära berättelse om stora och små känslor och om hur svårt det kan vara att få ordning på världen igen när allting förändrar sig för mycket och för fort.10-12 ÅR

En förbjuden bok 

av David Levithan

Donovans klass har fått i uppgift att läsa en äventyrsbok. Efter att hans mamma läst en enda mening i boken bestämmer hon sig för att den är olämplig och vill få den förbjuden från skolan. Rick och Oliver är huvudpersoner i boken och försöker hindra en ondskefull bandit samtidigt som deras vänskap sätts på prov. Gideon och Roberto får samarbeta kring en skoluppgift och blir allt närmare vänner. Tre olika historier berättas sida vid sida och visar sig vara mer sammanflätade än man skulle trott. En bok som berättar för läsaren varför man ska läsa böcker, hur man kan läsa böcker och varför det kan vara bra att läsa en bok på nytt och hitta saker man inte lade märke till från början. Min favorit av alla böcker jag läst i år.

Bara glida med
av Cina Friedner

I den tredje boken om den tidvis rätt stökiga klass 5A är sommarlovet förbi och sexan ska börja om bara några dagar. Alla verkar ha blivit ihop med någon över lovet och nu fasar Nisse för att vara den enda killen i klassen som inte har en flickvän. Kommer han att hamna helt utanför? Kanske kan han låta de andra tro att han har något på gång med någon? Hittills har vi mest fått följa tjejerna i klassen men nu får killarna stå i centrum – ett bra grepp för att låta några av bifigurerna få kliva fram och bli egna personer.

Extra allt
av Cecilia Lidbeck

Bästa vännen surar och pappa har än en gång skaffat en ny och korkad flickvän. Bea tar saken i egna händer och sticker till Berlin: där bor hennes mamma som hon inte träffat på flera år. Mamman är konstnär och nästan känd och Bea är övertygad om att den här resan kommer att bli fantastisk men väl på plats går ingenting som planerat. En komedi men ständigt med allvarliga stråk under ytan: krångliga föräldrar, komplicerade vänskapsrelationer och hur svårt det kan vara att hålla sig till sanningen.12 ÅR OCH UPPÅT

Tunneln
av Anna Woltz

Det är 1940, bomberna faller över London och befolkningen tar skydd i tunnelbanans gångar där det är trångt och kvavt och klaustrofobiskt. Fyra ungdomar lär känna varandra nere i mörkret. När kriget är slut finns bara tre av dem kvar. Spännande och engagerande och en berättelse som klär av kriget all dess eventuella mystik: när man kommer upp på morgonen vet man aldrig om ens hus står kvar eller vem som överlevt natten.