Tillbaka

Äldst, minst, snabbast, klimatsmartast … och hockeytokigast

Det finns närmare 300 svenskspråkiga skolor i Finland. Och alla är unika på sitt sätt. Här några av de mer speciella.

Hushålligast
Skolorna i Kronoby är i topp i hela landet när det gäller att minska matsvinnet. Den lyckade satsningen har också uppmärksammats internationellt, då tyska tv-kanalen ZDF gjorde inslag från Ådalens högstadieskola tidigare i år.

Först
Finlands första specialskola har hunnit bli 59 år gammal. Det handlar om Kyrkostrands skola i Jakobstad. I specialklasserna studerar elever från förskolan upp till årskurs 9, och skolan är samtidigt en närskola för barn upp till årskurs 5.

Snabbast
Korsholms högstadium är snabbast i Svenskfinland, åtminstone när det gäller att spurta på gräs med en pinne i handen. Kollar man på Stafettkarnevalens masstafetter de senaste 25 åren är Korsholm klar etta i statistiken, både på flicksidan (nio segrar) och på pojksidan (elva segrar).

Klimatsmartast
Den nya skolbyggnaden för gymnasiet i Petalax är ekologisk, fräsch och unik. Den är nämligen byggd i massivt trä med mellanväggar av korslimmat trä. Materialet binder koldioxid och trä gör också att inomhusluften blir bättre.

Skrivskickligast
Svenskfinlands bästa studentprovsresultat i modersmål skrevs i våras i Kristinestads gymnasium, där man själv tror det beror på fördelarna med att ha en liten skola. Allra bäst på lång matematik var för övrigt Karis-Billnäs gymnasium.

Hockeytokigast
Mängden blivande ishockeystjärnor som gått i Björneborgs svenska samskola är minst sagt imponerande. Stora profilen Leo Komarov, världsmästarna Joel Armia och Oliwer Kaski, legendaren Christian Ruuttu med 600 NHL-matcher, Erik Haula (VM-silver), Sakari Salminen (OS-brons), och många fler tunga hockeynamn har varit elever i skolan där man kan gå hela vägen från förskolan till gymnasiet.

Svåråtkomligast
Träsk skola är en riktigt äkta skärgårdsskola. Den ligger på ön Houtskär, inte mindre än tre färjeturer från fastlandet. Där går 21 elever i årskurserna 1–6 i en ny skolbyggnad som togs i bruk i fjol.

Minst
Sottungaskolan på Åland öppnade på nytt i år. I skolan går en enda elev. Förstaklassaren Sven har en egen skolbyggnad och en lärare helt för sig själv. Så småningom kommer antalet elever att fördubblas när lillasyster Hilda når skolåldern.

Äldst
Finlands äldsta skola alla kategorier, det är Katedralskolan i Åbo. Gymnasiet har sina rötter i en skola som tros ha grundats år 1276. ”Kattan” försvarar traditionerna och är ofta bland landets bästa skolor när det gäller resultat i studentskrivningarna.

Munvigast
Inget snack. Ekenäs gymnasium är just nu bäst på att diskutera i Svenskfinland. Skolan tog i våras hem segern i den årliga Debattävlingen. Ekenäs högstadieskolas sjuor vann i sin tur första pris i Sjukampen i TekNatur, en tävling i naturvetenskap och teknik.

Nyast
Nya skolor öppnar i Svenskfinland med jämna mellanrum, som Axåkers skola i Pedersöre i augusti. Likaså nya skolbyggnader, som det nya trevåningshuset som Kyrkfjärdens lågstadieskola i Ingå inledde det nya läsåret i. Projektet är Ingå kommuns största investering med en budget på 11 miljoner.

Störst
Svenskfinlands största skolcentrum är Mattliden i Esbo. På området finns landets näst största svenskspråkiga grundskola med knappt 800 elever, och det allra största gymnasiet. Norsen i Helsingfors har ca 820 elever i årskurserna 1–9 och är den största grundskolan, men håller till på flera olika ställen.

Traditionellast
Kyrkoby skola i Vanda använder Finlands äldsta skolhus som ännu är i bruk. Skolan grundades 1825 och årskurserna 3–6 håller ännu i dag till i en byggnad från 1837. Om väggarna kunde tala …

Tryggast
Sibbo gymnasiums studerandekår blev förra terminen vinnare av Guldhatten, priset som delas ut till en elevkår som utmärkt sig särskilt i Svenskfinland. Motiveringen var att kåren i Sibbo lyckats skapa bra stämning och gjort skolan till en tryggare plats.

Läsivrigast
Strömborgska skolan i Borgå läser flitigast i Svenskfinland. Åtminstone vann skolan i våras första pris i Läskarnevalen, jippot där femteklasser tävlar om vem som läser mest i en satsning som leds av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Östligast
Kotka svenska samskola är numera den svenskspråkiga skolan som finns längst österut. Tidigare var det Svenska skolan i Varkaus, men den stängde 2019. I dag finns det 15 så kallade språköskolor, det vill säga svenska skolor på orter som officiellt är enspråkigt finska.

Text: Christoffer Herberts
Grafik: Hanna Siira