Tillbaka

Mot ljusare tider

Det är förstås farligt med rubriker som kikar i framtiden när deadline är en månad innan tryck och distribution. Pandemin är inte över. Dessutom är året som mörkast nu.

När jag skriver detta är de flesta skolor och utbildningar tillbaka i närundervisning och på Wilma berättar Institutet för hälsa och välfärd (THL) att skolorna kan frångå munskydd. Somliga skolor planerar för basarer, föräldraträffar, fester och hobbyverksamhet. Allt detta är i stark kontrast till nyheterna om lärare och familjer som är slutkörda, nattklubbar som öppnar igen och från sjukhusen där intensivvården belastas hårt.

Också miljön och klimatet oroar. Barn och unga har frågor, till och med ångest.

Ändå vill jag och alla vi som gör tidningen Hem och Skola se framåt. Det måste finnas ljuspunkter. I det här numret visar vi några av dem. Överallt i Finland arbetas för att alla i och runt skolan ska må bra. Man har bland annat tagit i bruk Finlandsmodellen som hjälper barn och unga att hitta en hobby.


Har du tips på uppslag? Redaktionen nås bäst på mejlen redaktor@hemochskola.fi

En titt i backspegeln finns också.

Runtom i landet finns personer som på olika sätt gjort det där lilla extra för barn och unga under de senaste långa månaderna. Läs om kampanjen Du är guld värd HÄR.

Tommy Pohjola

Tidningen Hem och Skola 4/2021