Tillbaka

Många sätt att fira dagisbarnet

Inbjudningarna till de egna födelsedagskalasen för barn i dagisar och lågstadier ordnas just nu ofta ute och sköts i regel föräldrar emellan diskret via textare, whatsapp eller e-post. Därför är det fiffigt att samla in varandras kontaktuppgifter genast i början av hösten.  

– Det klassiska kortet på hyllan i tidernas början med texten ”Kalle är välkommen på kalas på lö kl. 15” väckte så mycket diskussion att vi har gett över det hela till föräldrarna, berättar föreståndaren Timo Salo vid Blomängens daghem i Botby i Helsingfors.

Kalasfirandet i själva dagis görs i samråd med föräldrarna så att barnet står i centrum.

–  Varje höst planerar vi kalasen så att det inte är bara personalen eller bara föräldrarna som kommit överens. Jag frågar alltid: Vad tycker ni skulle vara trevligt?

Föreståndare Pia Sillman-Rejström vid Daghemmen Rastis, Strandboden och Landbo råder födelsedagsbarnets föräldrar att hämta med något smått i ett slutet paket enligt hygienbestämmelserna såsom Muminkex eller hälsosamt med skal som mandariner. Hembakade tårtor får man inte längre ta med sig men glass är populärt.

– Om det sedan bjuds till kalas utanför dagis i en liten grupp som heter, låt oss säga Fjärilarna, försöker vi betona att en inbjudan värmer alla fjärilar och att känslan av att ha blivit sedd är viktig. Då blir det inte svåra beslut och besvikelser för någon.

Om gruppen är stor kan en annan bra tumregel, enligt Sillman-Rejström, vara att bjuda lika många vänner som barnet fyller år, till exempel då fyra för en fyraåring och fem för en femåring.

– Ett bra allmänt råd är att planera noga och gärna gå igenom hemmakalaset i lugn och ro med födisbarnet och kanske också gästerna i förväg så att det blir hanterbart, säger föreståndaren för Daghemmet Tärnan på Drums­ö, Marianne Öhman. Tärnans personal planerar fysiska föräldramöten i smågrupper ute i september då föräldrarna har ett behov av att träffas fysiskt och diskutera exempelvis just kalasarrangemang i coronatider.

Ger maktposition

Det kan ligga mycket makt bakom kalas, säger Öhman i likhet med de övriga vi talat med; barnen kan börja hota och muta i stil med ”om du gör så här får du komma på mitt kalas”.

– Därför har vi sagt till barnen att de gärna får berätta om förberedelserna inför släktkalas och vad de har planerat för lekar och spel, men att vi inte pratar om vem vi bjuder för det väcker starka känslor av besvikelse och någon kan bli direkt ledsen och känna ett utanförskap.

Hållbarhet är viktigt när dagens dagis- och lågstadiebarn firar födelsedag.

På Tärnan och de övriga dagisarna firas alla barn på ett personligt sätt enligt den nya småbarnspedagogiken med kort och sång och en önskesång eller -lek. På Tärnan får barnet också en krona på huvudet.

Katja Degerman är viceföreståndare och lärare inom småbarnspedagogiken på den privata steinerlekskolan Näckrosen i Brunakärr, där många föräldrar väljer att inte ordna kalas hemma med dagisbarnen.

Orsaken är att födelsedagen firas så stort på Näckrosen hela festdagen, att föräldrarna har en aktiv roll och själva närvarar under själva festligheterna. Hela kalasrummet smyckas med blommor och ett festbord. En krona och en mantel väntar på barnet som först får sätta sig på tronen med föräldrarna på båda sidorna före de andra barnen bildar en ring.

– Stämningen är ljuvlig. Själva firandet börjar med en dikt och den egna livsberättelsen som är viktig för både barnet och vännerna att höra. Föräldrarna har på förhand ombetts berätta om till exempel ställen barnet bott på, när hen fick en kattunge och ibland också omvälvande livshändelser.

Efter sången får alla barnen ge en fantasigåva som en övning i att ge och ta emot; någon hästbiten kan få en gyllene häst och en vän som märkt att ett barn med två hem har det lite jobbigt kan få en flygande matta att snabbt komma från hem till hem med. En materiell present från pedagogerna, önskelek och festmåltid följer.

– Sättet att fira tillsammans med föräldrar stärker fint sambandet mellan hemmet och dagiset, säger Katja Degerman.

TIPS

  • Låt barnet stå i centrum och delta i förberedelserna.
  • Fundera på tidpunkten för kalaset- – dagen kan bli lång om kalaset- läggs på en vanlig dagisdag.
  • Bjud gärna alla i en dagisgrupp – i mån av möjlighet.
  • Eller bjud in enligt ålder: fyra gäster för barnet som fyller 4 år osv.
  • Satsa på gemenskap och stämning.
  • Skapa inte en kapprustning av gåvor
  • Följ med dynamiken under leken-, se till att ingen blir utanför.
  • En inbjudan värmer alltid, bjud hellre och låt föräldrarna tacka nej än anta att någon inte kommer.
  • Det är välgörande att lufta eventuella känslor av besvikelser, gäller både festföremålet och gästerna.

Text: Nina Winquist

Foto: Istock

Tidningen Hem och Skola 3/2021