some_1080x1350-pennor
Tillbaka

Pressmeddelande: Årets föräldrabarometer

Föräldrar efterlyser mindre digitalt brus och mer samarbete

Resultaten från Föräldrabarometern lyfter fram smärtpunkter i skolvardagen: stödet för lärande når inte alltid barnen i tid, grupperna upplevs som stora och användningen av digitala enheter delar åsikterna bland föräldrarna.

Enkäten besvarades av över 11 000 föräldrar till barn i grundskoleåldern. Den kartlade föräldrarnas uppfattningar om barnets skolgång, välmående samt samarbetet mellan hem och skola.

Oro för tillräckligt stöd och trygghet i skolan

Föräldrarnas svar uttrycker oro över att skolan inte alltid förmår erbjuda rätt stöd i rätt tid. 23 procent av föräldrarna uppgav att deras barn får intensifierat eller särskilt stöd, men endast 55 procent av dem ansåg att stödet var tillräckligt.

– Föräldrarnas oro över stödets tillräcklighet måste tas på allvar. Likaså erfarenheter av långa väntetider för att få stöd och oklarheter kring vad stödet faktiskt innehåller. Vi följer noggrant med hur reformen kring lärandestödet genomförs i kommunerna och hur den svarar på de problem som föräldrarna lyfter fram, säger Saija Ohtonen-Jones, verksamhetsledare vid Suomen Vanhempainliitto.

Föräldrarna uttrycker liknande oro för mobbning och våld. Många upplever att åtgärder inte sätts in i tid och att de inte följs upp tillräckligt systematiskt. Särskilt framträder en upplevelse av att samarbetet mellan hem och skola inte är tillräckligt eller aktuellt.

– Alla barn har rätt till en trygg skolmiljö. För många föräldrar är detta den största enskilda oron. De efterlyser ett aktivt och förebyggande samarbete med skolan för att hitta lösningar, betonar Ohtonen-Jones.

Också om en del föräldrar uppgav att de blivit osakligt bemötta av skolpersonalen, hade de flesta inte sett tecken på det. Ändå efterlyser föräldrarna mer öppenhet, lyhördhet och ett respektfullt bemötande i vardagen.

Skolans datorer hem – vem bär ansvaret?

Föräldrarna efterlyser tydliga regler för användning av smarttelefoner. Framför allt föräldrar till högstadieelever vill se begränsningar; 76 procent uppgav att eleverna får använda egna enheter i undervisningen.

Den här oron har delvis bemötts med en förändring i lagen om grundläggande utbildning: från och med den 1 augusti får elever bara använda mobila enheter på lektionerna med lärarens tillåtelse, och skolornas ordningsregler ska inkludera bestämmelser om förvaring och användning av enheterna under skoldagen.

Föräldrar uppger också att skolans digitala enheter ofta tas hem utan gemensamma regler eller instruktioner. Det för över ansvaret för övervakning på föräldrarna – som inte alltid vet vad enheterna används till.

– Föräldrar är oroliga över barnens skärmtid. Vi vet att många föräldrar tycker det är svårt att begränsa barnens användning av sina egna digitala enheter. När skolans datorer dessutom tas hem, blir situationen ännu svårare, säger Micaela Romantschuk, verksamhetsledare för Förbundet Hem och Skola i Finland.

Samarbete, inte bara Wilma-notiser

Föräldrar upplever ofta skolans kommunikation som ensidig. Det finns inte tid eller utrymme för dialog. Meddelanden reduceras lätt till Wilma-anteckningar som inte ersätter verklig växelverkan.

Föräldramöten borde i större utsträckning erbjuda diskussion, aktuella frågeställningar och möjlighet att träffa andra föräldrar. Föräldrar vill bli hörda och vara med och skapa en trygg skola med en stark känsla av gemenskap.

 – Samarbetet mellan hemmen och skolan får inte bara handla om information. Föräldrar efterlyser gemenskap, dialog och konkreta råd om hur de kan stöda sitt barns skolgång, påminner Romantschuk.

Föräldrabarometern 2025 kan hämtas här: Hem och Skola – Föräldrabarometern

Rapporten erbjuder fördjupad kunskap om föräldrars uppfattningar om vardagen i hem och skola runtom i Finland.

Mer information ges av:

Micaela Romantschuk

Verksamhetsledare

Förbundet Hem och Skola i Finland

tel. 050 336 2016

micaela.romantschuk@hemochskola.fi

Pressbilder kan hämtas här:

Saija Ohtonen-Jones

Verksamhetsledare

Suomen Vanhempainliitto ry