Ungdomar känner sig alltmer stressade och pressade av den ständiga uppkopplingen på sociala medier, som Sofia Estola påpekar i sin insändare (HBL 1.8). Många unga är medvetna om sitt beroende och de negativa konsekvenserna. Problemet ligger ofta i att de saknar stöd från vuxenvärlden för att bryta beroendet.
I dag visar forskning tydligt att det finns ett starkt samband mellan skärmtid och hälsa. Överdriven skärmtid kan leda till fysisk och psykisk ohälsa, samt sociala och utvecklingsmässiga problem. Ständig uppkoppling påverkar dessutom koncentrationen och inlärningen.
Diskussionen om mobiltelefonernas roll i skolan är intensiv och i väntan på ny lagstiftning har flera skolor tillsammans med elever och föräldrar infört egna regler. Ett föredömligt exempel är Brändö gymnasium som fattade beslutet att vårens sista period skulle vara mobilfri. Resultatet? En tydlig förbättring i både koncentration och lärande.
Många föräldrar oroas i dag över att deras barn är som uppslukade av smarttelefonen. Samma oro gäller också de vuxna. Det är en tuff utmaning att som förälder stå emot de starka krafter (oftast kommersiella) som lockar till ett konstant skrollande och klickade.
Den här oron är orsaken till att vi på Förbundet Hem och Skola i våras startade Våga vänta-kampanjen. Poängen är enkel, vi vill att föräldrar tänker två gånger innan de skaffar en smarttelefon åt sina barn i förskolan eller på första klass.
Som Sofia Estola konstaterar: Barn och unga behöver stöd och vägledning, inte gnäll och tjat vad gäller mobiltelefonen. Därför är det dags för att vi vuxna tar vårt ansvar och erbjuder det stöd som våra barn och ungdomar behöver och förtjänar.
Det handlar inte bara om att sätta gränser, minst lika mycket handlar det om att föregå med gott exempel. Och det kanske är det svåraste.
Men tillsammans kan vi hjälpa våra barn, och oss själva, att navigera i den digitala världen, utan att för den skull uppslukas av den.
Micaela Romantschuk, verksamhetsledare för Förbundet Hem och Skola