Ibland känner de sig som de bästa föräldrarna, ibland nästan som motsatsen. Tricket att orka med vardagen med två småbarn är för Johannes Björkqvist och Sandra Lybäck att ha en avslappnad attityd och att våga ta hjälp av sitt nätverk.
Om det är tungt att vara förälder? De flesta som lever med småbarn, söndriga nätter och lite tid för återhämtning svarar nog i alla fall delvis ja på den frågan. Johannes Björkqvist och Sandra Lybäck i Korsholm är inga undantag.
– Det finns förstås tyngre och lättare dagar. Nu när alla rutiner kört igång igen efter sommaren känns vardagen rätt enkel, men visst finns det morgnar när barnen strejkar och det inte känns så kul att lämna på dagis. Då brukar jag tänka att vi trots allt, på många sätt, är väldigt lyckligt lottade i vårt samhälle, säger Johannes Björkqvist.
”Man får lära sig kompromissa”
Tillsammans med Sandra Lybäck har han två barn, treåriga Tor och Tuva som är ett halvår.
– Vissa dagar vet man inte riktigt hur man ska få allt att gå ihop, men man får lära sig att kompromissa, sänka ambitionsnivån och kraven. För oss tror jag att det underlättar vardagen att vi inte är så nitiska, utan tar saker och ting lite som de kommer, säger Lybäck.
Hon kan lätt förstå att många föräldrar känner att det är omöjligt att leva upp till kraven som kommer från alla håll och kanter.
– Idealen är helt andra i dag än då vi själva växte upp. Att skrolla på sociala medier och se vad alla andra sysslat med gör det inte bättre. Ibland kan jag också känna att jag måste prestera, hitta på något, även fast jag är ledig. Jag kan absolut förstå pressen många föräldrar känner.
Lybäck och Björkqvist tror att det kan vara viktigt att reflektera över hur det egna livet ser ut och inte vara så hård mot sig själv. Kanske var den egna sommaren eller ledigheten inte så innehållslös trots allt, och många saker i vårt samhälle är ju faktiskt riktiga lottovinster. Däremot efterlyser de mera resurser för föräldrar, speciellt för utsatta och ensamstående.
– Vår familj är lyckligt lottad som har ett nätverk nära, det är inte alla som har det. Många som flyttar förlorar sina skyddsnät och möjligheten att be om hjälp med barnen för att själv kunna ladda batterierna. Det vore bra om det exempelvis på kommunalt håll ordnades träffar för föräldrar som behöver få avlastning, säger Björkqvist.
Text: Catrin Sandvik
Foto: Nelly Björkholm