Tillbaka

Fem frågor: Målet är att alla föräldrar är delaktiga

Replot – en ö och en kyrkby i Korsholms kommun, med cirka 2 100 invånare. På ön finns Replot-Björkö skola, en grundskola med drygt 80 elever. Skolans föräldraförening har varit aktiv ända sedan 1970-talet. I dag är Jannica Andtfolk är ordförande för Hem och Skola-föreningen.


Varför är du aktiv i föreningen?
– Det finns alltid något man kan förbättra och jag är själv en person som vill förbättra allt och allting! Jag är själv inflyttad Replotbo och kände ingen när vi flyttade hit till ön. För att lära känna folk engagerade jag mig redan då mina barn gick i dagis, tog reda på vilka barn mina barn lekte med och ordnade träffar med barnen för att lära känna också deras föräldrar. Ju fler vi är som känner varandra utanför dagis-, skol- och arbetsmiljön, desto lättare är det att i tid upptäcka om något inte står rätt till.

Vad gör er förening?
– En del av vårt arbete handlar om att samla pengar till förmån för skolan, eleverna och personalen. Det för att kunna erbjuda ele­verna en guldkant i tillvaron och en möjlighet till en ännu bättre gemenskap. Det kan handla om allt från klassutflykter till spelkvällar där alla som går i skolan deltar tillsammans med vuxna. Målet är att barnen ska ha roligt och träffas utanför skoltid, samtidigt som vi erbjuder föräldrar en möjlighet att bekanta sig med varandra.

Föreningen ser också till att systemet med klassföräldrar är ambulerande, målet är att alla föräldrar någon gång under barnets skolgång ska ha varit klassförälder. Det här är en möjlighet att engagera sig i barnens skolgång och få en insyn i skolans verksamhet som man kanske inte annars skulle ha. Som klassförälder ska man ordna ett evenemang för klassen och föreningen kan bidra med förslag på program.

Vad sysselsätter föreningen just nu?
– Nu vill vi göra skolgården mer trivsam! Det är en fin gård, men det finns ganska lite möjlighet till aktivitet på gården. För att få veta vad eleverna vill ha så frågade vi dem och fick helt underbara svar! Eleverna önskade sig en spindelgunga, en större klätterställning och det största de önskade sig var en linbana. Det gulligaste önskemålet var kanske ändå förslaget om att skolgården borde ha ett eget körsbärsträd.

Hur samlar föreningen pengar?
– Föreningens medlemsavgift utgör basen och så gör vi en del klassiska saker som att sälja toapapper och bakverk. Vi försöker vara kreativa och ordnar till exempel ett isdisco och säljer våfflor, vi säljer kaffe och bulle vid möten, och har lotteri under programkvällarna i skolan.
Nu ska vi testa på att sälja en brödkasse och hoppas att lokala entreprenörer ska vilja vara med om det.

Hurdant är samarbetet med skolan och Hem och Skola-föreningen?
– Vi har en lärarrepresentant i vår styrelse och det är en bra kanal, vi får veta vad som behövs och hur det går i skolan. Vill vi till exempel fråga eleverna något, så får vi det fixat via den här länken. Via samarbetet med förbundet Hem och Skola har jag själv deltagit i ordförandeträffar och de är mycket givande, jag har fått många goda idéer och tankar under dem. Förbundet Hem och Skola har mycket att erbjuda både föreningen och föräldrarna, till exempel de föreläsningar och verktyg som erbjuds är mycket välkomna.

Text: Micaela Röman