Tillbaka

Planera och prioritera för ett roligt sportlov

Under de kommande veckorna töms skolor och daghem då det är dags för sportlov. Hur mycket är det rimligt att sportlovet ska få kosta, och hur ska man bäst ta upp det här med pengar, kostnader och att man kanske inte har råd? Vad kan man hitta på som inte kostar så mycket? Marthaförbundets specialister delar med sig av sina bästa tips.

Volymen är hög i replokalen vid musikskolan Sandels i Helsingfors. Rockbandet Dressden Müppet övar så mycket de hinner eftersom de sannolikt inte kommer vara i skolan under sportlovet. Coronaläget gör dessutom troligen så att familjernas resor inte blir av. Men musikerna misströstar inte:

– Om vi inte kommer in i skolan repar vi hemma på varsitt håll, hittar på något helt annat att göra eller så tar vi det bara lugnt och gör ingenting alls, säger bandmedlemmarna Indár Holmström, Tella Kullenberg och Colin Lindholm.

Återhämtning kan vara exakt det många elever behöver efter terminens första månader och som tur kostar det väldigt lite att vila hemma. För hur dyrt ska det egentligen få vara med sportlov, finns det riktlinjer för hur mycket ett lov i regel ska få kosta per barn?

Kort sagt: nej. Det handlar om familjens ekonomi och prioriteringar.

– Hur barn uppfattar pengar kommer ofta från de vuxnas förhållningssätt. Vi kan föregå med gott exempel genom att göra pengar synliga och prata om vad vår familj prioriterar och vad vi vill att pengarna ska räcka till, säger Katharina Jägerskiöld, ekonomirådgivare på Marthaförbundet.

Genom att involvera barnet kan man göra ekonomi lättare att förstå: inför ett lov är det till exempel bra att i positiv anda fundera kring vad man vill göra och hur mycket det kan tänkas kosta, budgetera. Har familjen råd med den där resan och hur kan man spara ihop pengarna som behövs? Har familjen en ansträngd ekonomisk situation är det inget barnet ska behöva känna skuld eller ansvar för. 

– Det finns massor man kan göra som inte behöver belasta plånboken. Kan vi till exempel ta med egen mat på utflykten i stället för att äta ute, kan vi låna eller hyra utrustning i stället för att köpa egen? Tyvärr kan lov ibland bli lite av en statusgrej då vissa familjer har råd med dyrare aktiviteter än andra. Därför är det viktigt att man pratar om vad den egna familjen vill prioritera och lär barnet att respektera andra familjers val, oberoende om det är fråga om att åka utomlands eller att pyssla hemma.

Sportlovet behöver inte bli dyrt

Utrustning, inträden och fickpengar kan lätt göra skolloven kostsamma, samtidigt som priserna på hotell och fritidsanläggningar ofta trissas upp under loven. En utflykt till biblioteket, pulkabacken eller skidspåret kan vara alldeles tillräckligt för barn i lågstadieåldern. Det menar Elise Hindström, verksamhetsledare för Ungmartha.

– Det är viktigt att lära barnen att vi alla är olika och gillar olika saker. För barnet är det ofta tiden tillsammans med familjen och uppmärksamheten det får som är det viktiga, vad man gör är sekundärt. Sätt fokus på att tillsammans planera något som är utöver det vanliga! Till exempel kan en picknick med något varmt att dricka i närmsta skogsglänta eller park vara det som barnet sedan minns. Samtidigt vet vi att alla föräldrar inte har möjligheten att göra allt tillsammans, men genom bra planering och gemensamma diskussioner slipper man oftast missnöjda miner, säger hon.

Ett omtyckt tips oberoende om man bor i en stadskärna eller ute på landet är promenader eller vandringar. Det brukar till exempel vara roligt att göra en upptäcktsfärd med kamera i närmiljön, söka nya vinklar, försöka hitta fåglar eller något speciellt föremål att fota. Man kan hitta på mycket kul inomhus också. Ett bra knep är att utmana varandra till olika saker: hitta på egna sånger som innehåller vissa ord eller att skapa egna spel. Eller att hjälpa till, planera och experimentera i köket.

– Många barn gillar att lära sig baka och att testa på nya recept och kryddor. Mindre barn kan hjälpa till att duka bordet och blanda ingredienser i skålar, man får ha lite överseende med hur stökigt det kan bli. Men vi ska heller inte glömma att lovet är en tid för återhämtning, kom därför ihåg att också fråga barnen vad de vill. De kanske bara vill stanna hemma och vila, och det ska också vara okej.

Catrin Sandvik, text • Karl Vilhjálmsson, foto

Tidningen Hem och Skola 1/2022

TIPS

  • Sticka, virka och pyssla. Gör fotoalbum.
  • Testa nya och nyttiga recept: gör plättar, baka bröd eller bullar.
  • Barnen kan ha en låtsaskiosk eller -restaurang om de hjälpt till i köket.
  • Rensa i skåp och lådor, finns det föremål man kan sälja på loppis?