Tillbaka

Jennifer käld tog internet med storm

Var dig själv i alla lägen­, och lyssna inte på hatet. 19-åriga Jennifer Käld har visat att man kan vara genuin också på sociala medier.

Med fem miljoner följare världen över kommer en viss press på att leverera. Följarna förväntar sig nytt innehåll flera gånger per dag. Men Jennifer Käld tar det med ro. För henne är Tik Tok fortfarande en rolig grej som hon gör för att hon tycker om det.

– När jag var som mest aktiv laddade jag upp åtta nya videoklipp per dag och jag kunde sitta och jobba med ett klipp i flera timmar efter skolan. Nu går det betydligt snabbare, säger hon.

Vi träffas hemma hos familjen Käld i Kronoby. Här kan Jennifer fortfarande vara den gamla vanliga Jennifer, men på många andra håll är hon Tik Tok-kändisen som folk vill ta selfies med.

– Många tror att jag är en annan framför kameran, men för mig är det viktigt att alltid vara mig själv. För att lyckas och klara av att stanna på topp måste du vara äkta. Det är en tuff miljö, och minsta lilla felsteg gör att du snabbt blir utfryst.

Jennifer Käld tar fram sin mobiltelefon. Den är i princip allt hon behöver för att skapa innehåll.

– Jag filmar allt med telefonen. Jag använder ett program för att klippa videon, två olika appar för att redigera och lägga på filter och effekter och sedan finjusterar jag allt i Tik Tok.

Det gäller att hänga på trender

Tik Tok handlar mycket om trender och du måste reagera snabbt. Man kan lätt föreställa sig att en influencer sitter med telefonen i handen mest hela tiden. Men faktum är att Jennifer Käld inte är så intresserad av vad andra gör.

–  När vi gjorde en undersökning i min gamla klass visade det sig att jag tillbringade mind­re tid på sociala medier jämfört med många andra.

Jennifer Käld beskriver sig själv som något av en sökare. Som yngre provade hon på allt från fotboll och friidrott till balett, ridning och olika instrument. Men inget ville riktigt fastna. Inte förrän hennes syster visade henne appen Musically, som den då hette.

– Min syster började lägga upp videofilmer och jag tyckte att det var riktigt pinsamt. Men jag har alltid varit intresserad av musik och dans, så egentligen fortsatte jag bara med det jag tycker mest om. I början hade jag ju inga följare och därför vågade jag vara mig själv framför kameran.

Skillnaden är att det hon tidigare gjorde  hemma framför spegeln nu visas över hela världen. För hennes egen del handlar det om en stor personlig utveckling – den blygaste flickan i klassen blev plötsligt en kändis.

Här i sitt rum spelar Jennifer Käld in de flesta videoklippen. Väggarna och taket i rummet är tapetserade med brev från fans över hela världen.

– Mitt självförtroende har vuxit enormt, och i dag vågar jag göra saker som jag tidigare inte ens vågat drömma om. Framgångarna har också gett mig många möjligheter. En av de häftigaste stunderna var på eventet VidCon i Los Angeles 2019 när den amerikanska Youtubern Cash Baker fick syn på mig. Han tyckte att det var så coolt att få träffa ”Jennifererica” – som ju egentligen är en helt vanlig tjej från Kronoby.

Tonen värst på Tik Tok

Familjen Käld har också sett baksidan av kändisskapet och sociala medier. Hatkommentarer, personliga påhopp och nakenbilder är vardag på Internet. Enligt Jennifer Käld är tonen värst på Tik Tok, både Snapchat och Instagram upplever hon som mycket snällare.

– Det har blivit värre under de fyra år jag varit aktiv. I dag finns det betydligt mera hatkommentarer. I början var det förstås svårt att inte ta till sig, speciellt alla åsikter om mitt utseende. Jag fick höra allt från att min näsa är ful till att min panna är konstig. Numera har jag lärt mig att ignorera dem.

När döttrarna började publicera innehåll laddade pappa Mats-Erik Käld själv ner appen. Han tror inte på att peka finger och förbjuda, utan vill i stället vara en del av barnens liv och ha insyn i deras hobbyn.

– Mitt bästa tips är att kolla in appen eller dataspelet, och visa att du intresserad. När det handlar om yngre barn är det också bra att hålla ett öga på innehållet och kommentarsfälten, säger han.

Det är en helt annan värld där ute.

Det som började som en hobby är i dag en stor del av Jennifer Kälds vardag. I egenskap av Tik Tok-kändis är hon också intressant som influencer och många företag vill att hon ska marknadsföra deras produkter.

– Jag får otroligt många förfrågningar om samarbeten, men jag tackar faktiskt nej till de allra flesta. De företag jag samarbetar med är sådana som jag själv gillar och som har produkter som jag kan stå för.

Besluten fattas i samråd med pappa Mats-Erik Käld som fungerar som hennes manager.

Hur mycket hon tjänar på sina samarbeten vill hon inte säga, men möjligheten till stora pengar finns.

– Men det är inte mitt mål. För mig är Tik Tok helt enkelt en rolig grej. Det är likadant med alla politiska diskussioner om att förbjuda appen. Jag vill inte ge mig in i den debatten, utan tycker mest att det skulle vara så otroligt synd att lägga ner en plattform där så många skapat sig en karriär.

PROFIL

  • Namn: Jennifer Käld.
  • Vem: 19-årig Kronobybo som tog studenten våren 2020. I höst väntar studier vid Svenska handelshögskolan i Vasa.
  • Familj: Pappa Mats-Erik, mamma Carina och syskonen Jamina och Hugo.
  • Aktuell som: Tik Tok-kändis och influencer. Har också en egen tv-show på Yle.
  • På sociala medier hittar du Jennifer på @jennifererica

Text: Sonja Finnholm

Foto: Eva-Stina Kjellmann

Tidningen Hem och Skola 3/2021