En tonåring som sover tillräckligt klarar bättre av stress och påfrestningar under dagen. För lite sömn försvårar inlärningen och ökar risken för depression.
– Sömn är en naturlig och viktig del av kroppens och hjärnans funktioner. Det är mycket som kan gå snett när vi inte sover tillräckligt, särskilt för unga som fortfarande utvecklas, säger Juha Markkula.
Markkula är specialistläkare i psykiatri vid det nygrundade nationella sömn- och andningscentret vid Åbo universitets centralsjukhus.
– Sömnproblem hänger ihop med så mycket, inte minst med psykiska problem, att man länge trott att sömnrubbningar bara är symptom på någon sjukdom, och att de automatiskt försvinner när sjukdomen botas. Det är först på senare år som man har börjat förstå problemets vidd, att sömnsvårigheter behöver vårdas parallellt med andra sjukdomar för att man ska nå bästa möjliga resultat, säger han.
Tonåringar ska sova mer än vuxna
Särskilt barn och ungdomar behöver sova tillräckligt för att må bra och utvecklas normalt.
– När vi sover producerar kroppen viktiga hormoner som gör att vi mår bättre under dagen. När vi sover bildas också tillväxthormon, vilket är en av anledningarna till att barn och tonåringar behöver sova mer än vuxna, säger Markkula.
Det är också när vi sover som hjärnan bearbetar dagens intryck och lagrar information i minnet. När vi sover skapas kopplingar mellan det som vi har lärt oss under dagen och tidigare intryck och minnen.
Det är också när vi sover som hjärnan bearbetar dagens intryck och lagrar information i minnet. När vi sover skapas kopplingar mellan det som vi har lärt oss under dagen och tidigare intryck och minnen.
– Sömnen är en förutsättning för meningsskapande och inlärning.
Många känner säkert till att sömnen består av cykler som upprepas flera gånger per natt. En särskilt viktig fas är djupsömnen då kroppen fysiskt återhämtar sig. När vi sover som djupast går pulsen ner, vi andas långsamt och regelbundet och kroppstemperaturen sjunker.
– Studier har till exempel visat att effekten av fysisk träning är sämre om man inte sover tillräckligt. Under djup sömn återhämtar sig kroppen och energiförråden fylls på, säger Markkula.
En annan viktig fas är drömsömnen, eller REM-sömnen. Det är den period då den främre delen av hjärnan vilar och återhämtar sig, och den är särskilt viktig för psykisk och emotionell balans och hälsa.
– REM-sömnen infaller ofta senare under natten, och därför är det också viktigt att sova tillräckligt länge. Om natten blir för kort får vi inte tillräckligt med den viktiga drömsömnen.
Men inte nog med det – sömn, eller bristen på sömn, har också flera långtgående konsekvenser.
– Personer som har sömnproblem i tonåren löper dubbelt så stor risk att drabbas av depression senare i livet. Sömnproblem har också en korrelation med diabetes, högt blodtryck, hjärtproblem, övervikt och till och med självmordsbenägenhet, säger Markkula.
De flesta människor lider av sömnlöshet under perioder av sitt liv. Det är inget att oroa sig för, framhåller han. Om problemen fortgår, och det blir svårt att klara vardagen, då ska man söka hjälp.
Dygnsrytmen förändras
Då ska man komma ihåg att dygnsrytmen förskjuts i tonåren på grund av hormonella förändringar. Dygnsrytmen blir senare i tolvårsåldern, och vrids tillbaka i 20-årsåldern.
– Att tonåringar vill lägga sig lite senare är alltså helt normalt, säger Markkula.
Därtill kommer att det sociala livet på internet pågår dygnet runt. I det avseendet efterlyser Markkula ändå lite överseende gentemot tonåringar.
– Det talas ofta om att telefonerna är orsaken till alla problem, men det är kanske inte riktigt sant. Det är förstås bra om ungdomarna stänger av sina telefoner till natten, men det är inte alltid realistiskt. Det är deras käraste ägodel, och bråk om telefonen blir lätt onödigt stora.
Markkula säger att det finns studier som visar att det inte är någon större skillnad för insomnandet om man läser från en skärm eller en pappersbok på kvällen. Det som är viktigt är att skapa rutiner, lugna sig, och framför allt att föräldrarna visar exempel och själva lägger undan sina telefoner till natten.
Det som är viktigt är att skapa rutiner, lugna sig, och framför allt att föräldrarna visar exempel och själva lägger undan sina telefoner till natten.
Hur många timmar ska tonåringar sova då?
Markkula vill inte ge något entydigt svar.
– Så många timmar som behövs för att de ska orka. Behovet av sömn varierar väldigt mycket. Någon sover 6 till 7 timmar, är glad och pigg, har goda kompis- och familjerelationer och orkar med skolan. Då räcker det. Andra behöver mycket mer.
– I stället för att räkna timmar ska man vara uppmärksam på hur trött ens tonåring är. Om tonåringen ofta somnar i klassen, ofta behöver vila på dagen och vardagen blir svårhanterlig, då behöver man sova mera, säger Juha Markkula.
Fakta
Ungdomar behöver sömn för att kropp och hjärna ska utvecklas och fungera optimalt.
En tonåring som är pigg och fungerar väl i vardagen sover sannolikt tillräckligt.
Tonåringar behöver i regel något mer sömn än vuxna.
I tonåren förskjuts dygnsrytmen flera timmar framåt.
Tidningen Hem och Skola 2/2020. Text och foto: Pamela Friström