Tillbaka

Se styrkorna

Pamela Friström, vikarierande redaktör

Mitt Facebook-flöde har de senaste dagarna fyllts av berättelser om initiativrika, oförskräckta och hjälpsamma unga.
En väninna skriver om hur tre tonårspojkar stannar och hjälper henne att få loss bilen ur en hårt packad snödriva i centrum av Helsingfors. En annan väninna berättar att hennes 14-åriga dotter överraskade föräldrarna och skottade hela gården innan de kom hem. För att inte tala om Greta Thunberg och andra klimatstrejkande unga. Eller kompisar som stöttar varandra när de mår psykiskt dåligt, som elever i Borgaregatans skola i Vasa berättar i det här numret av tidningen.
”Det är ingen ordning på dagens ungdom”, kommenterar en förälder skämtsamt under snöskottningsinlägget. ”Sånt där höll vi aldrig på med när vi var unga.”
”Inget att oroa sig för!” replikerar en annan förälder. ”Jag har en som bara hänger på rummet och vill ha dygnet-runt-service.”
Diskussionen fortsätter livligt. Det är få saker som får oss att bli lika hopplöst frustrerade eller lika in-i-hjärteroten stolta som just våra unga.
Enligt barnneurologen Åse Fagerlund som vi talar med i det här numret gör vi föräldrar klokt i att fokusera på barnens styrkor. Hon säger att vi ska akta oss för att fastna i tjatet, och i stället koncentrera oss på de positiva interaktionerna som barnen behöver för att må bra.
Trevlig, tankeväckande läsning!

Pamela Friström
vikarierande redaktör
redaktor@hemochskola.fi

Bild: Robert Seger

Tidningen Hem och Skola1/2019