Tillbaka

”Som liten ville jag ha ett eget bibliotek”

Tobias Larsson älskade böcker som barn och inspirerar nu barn och unga att hitta sin väg in i läsandets värld.

Tobias Larsson får ofta besök av skolklasser som ska ta del av hans bokprat – oftast på Richards­gatans bibliotek i Helsingfors. Av erfarenhet vet han att det är viktigt att vara förberedd på väldigt varierande respons av barn och unga.

– När eleverna kommer hit vet jag inte hur deras dag har varit, säger Tobias Larsson.
Ibland märker han att många i gruppen inte just i den stunden är mottagliga för att lyssna på någon som pratar om läsning och böcker. Då lämnar han ofta de mer specifika och personliga anekdoterna om läsning till slutet.

– I varje grupp med många okoncentrerade elever finns det alltid minst en eller två elever som är mycket intresserade av vad jag har att säga – jag får inte glömma dem.

– Läsning är kul, det ger så mycket extra och öppnar många dörrar i ens sätt att tänka, säger Tobias Larsson.
Foto: Karl Vilhjálmsson


Ett läsande barn
– När jag var liten var min ambition att jag skulle ha ett eget bibliotek. Nu har jag väl fått mitt bibliotek, som jag delar med många and­ra, säger Tobias Larsson.

Hans officiella titel är specialbiblioteksfunktionär, men han kallar sig gärna för läsinspiratör.
– Jag jobbar med att inspirera barn och unga att läsa och att förhålla sig till böcker, litteratur och läsande.

Tobias Larsson läste mycket som barn.
– På den lilla svenska orten där jag bodde som barn hade vi ett fantastiskt bibliotek mitt i byn.
– På 1980-talet oroade sig många föräldrar över barn som läste för mycket. ”Du kan inte bara läsa, du måste gå ut och leka lite också”, säger Tobias Larsson med ett skratt.

Vi har alla hört oron från lärare och föräldrar om att barn läser för lite i dag – hur närmar du dig den här frågan?
– Förstås är det sant att siffrorna kring läsning inte med Finlands mått mätt ser jättebra ut. Men: det är många barn som verkligen läser och bland de läsande barnen är det påfallande många som läser oerhört mycket.

– Varje gång vi säger att ”barn läser inte” blir det förvirrande för de läsande barnen. De tänker kanske: ”Är det mig det är fel på? Borde jag göra någonting annat i stället för att sitta här och läsa?”
Tobias Larsson vill ändra fokus och istället rikta strålkastaren på att väldigt många barn faktiskt läser.
– De barn som ännu inte upptäckt läsningen behöver förstås få uppmuntran och stimulans.

Varför läser inte vuxna mer?
– Alla vuxna säger alltid ”det är jätteviktigt att läsa”, men barnen ser aldrig att vuxna skulle ta tid för att läsa.

Tobias Larsson önskar att vuxna oftare skulle bestämma sig för att lägga bort telefonen, stänga tv:n och istället ta fram en bok. Det här skulle kunna hjälpa en del av de barnen som har svårt att hitta motivationen att läsa.

– Vi vuxna måste rannsaka vårt beteende, vi är förebilder och det vi gör skickar signaler till barnen. Fler vuxna borde läsa på ett synligt, nästan demonstrativt sätt.

Varför är läsning viktigt?
– Främst är det ju så himla kul, det ger så mycket extra och öppnar många dörrar i ens sätt att tänka.
Det finns hundratals böcker för barn och unga i de flesta biblioteken.
Vad ska en ung läsare göra om en bok känns dålig eller tråkig?

– Man får alltid ge upp med en bok. Jag brukar säga att om du läst minst fyrtio sidor i en bok och du fortfarande inte bryr dig om något i den boken: läs inte den boken!, säger Tobias Larsson.
Sedan förra numret av tidningen Hem och Skola är han tidningens boktipsare. Vad har läsarna att se fram emot?

– En väldigt vanlig situation jag ser i biblioteket är en smått stressad familj som kommer in och behöver hitta en bok till barnen. Barnen vet inte vad de vill läsa och föräldrarna kan ingenting om barnböcker.
Tobias Larsson hoppas att föräldrar redan innan de kommer till biblioteket ska ha en liten aning om vad de är ute efter.

– Föräldrarna borde hitta böcker som passar just deras barn. I min bokspalt kommer jag att tipsa om böcker som jag själv tycker om. Jag vill bara lyfta fram böcker som jag tror kan göra underverk när de hamnar i rätt händer.

Text: Marcus Floman
Foto: Karl Vilhjálmsson