Tillbaka

”Aldrig har talkoandan varit så stark”

Det är kanske så att när hjulen rullar och folk är entusiastiska så sprids entusiasmen. Det känns som om man kan föreslå nästan vad som helst, och det är alltid någon som nappar på idén, säger ordförande Rolle Träskelin.

Föräldraföreningen i Solf i Korsholm har bra flyt. Föreningens arbete är uppskattat och många föräldrar vill vara med. När det behövs hjälp är det bara att lyfta på luren, säger Rolle Träskelin, ordförande i Solf Hem och Skola.

Föreningens storsatsning som i höst arrangeras för tredje året i rad är hinderbaneloppet Solf OCR Kids ‒ ett OCR-lopp (obstacle course race) i stil med Tough Viking, fast för barn.

Allra viktigast är upplevelse, att barnen har roligt tillsammans.

‒ Vi ville ordna någonting motionsfrämjande men ändå lekfullt och hittade på det här, säger Träskelin.

‒ När vi ordnade vårt första lopp hösten 2017 hade det aldrig ordnats någonting liknande för barn i Österbotten, så ingen visste riktigt vad som väntade, inte ens vi själva. Men det har varit jättelyckat. Barnen älskar det!

Banan som byggs längs spånbanan vid sportstugan i Solf är cirka fyra kilometer lång och består av närmare 30 hinder av olika slag som barnen ska ta sig förbi. Det handlar om att krypa genom däck, hänga i ringar, balansera på linor, ta sig förbi vattenhinder eller klättra över väggar.

Närmare 50 frivilliga föräldrar övervakar att allt går tryggt till och hjälper barnen där det behövs.

Senast lockade evenemanget närmare 200 deltagare från Solf och två inbjudna grannskolor. Alla fick medalj och grönsakssnacks och popcorn när de kom i mål.

‒ Att se barnen slita och kämpa tillsammans, ömsom med glada miner och ömsom med tungan koncentrerat rätt i mun, har gett oss bekräftelse på att vi bjuder på en bra grej. Visst är det en hel del jobb bakom ett sånt här evenemang, men aldrig har talkoandan varit så stark som när vi har ordnat det här loppet. Det har skapat en otroligt fin sammanhållning bland både föräldrar och barn, berättar Rolle Träskelin.

Var hittar ni orken?
‒ Jag tycker att det är jätteviktigt att utgå från vad föräldrarna själva brinner för, vare sig det gäller konstklubbar eller hinderbanelopp. Sådana evenemang är lätta att ordna. Håller man med våld fast vid gamla traditioner ingen är intresserad av, då är det också svårt att orka.

Varför behövs föräldraföreningar?
‒ Jag jobbar själv som lärare i en annan skola och ser i egenskap av både pappa och lärare hur viktigt det är att hemmet och skolan arbetar mot samma mål. När föräldrarna visar att de värdesätter skolan, och backar upp skolans verksamhet, då gagnas eleverna allra mest.

Ett exempel på en situation där Hem och Skola konkret bidragit till skolans verksamhet var slalomskolan som föreningen ordnade inför skolans friluftsdag vid Öjberget senaste vinter, berättar Träskelin.

‒ Alla elever åker inte slalom på fritiden och kan känna sig osäkra i liften och i backen. Därför bestämde vi att bekosta en slalomkurs för intresserade elever. Friluftsdagen blev jättelyckad och alla kunde vara med.

Är det något annat som funkar särskilt bra?
‒ En sak som har fungerat väldigt bra är att vi har en speciell fondansvarig i styrelsen som sköter alla fondansökningar. Tidigare låg ansvaret på kassören eller ordföranden, och fick inte alltid tillräcklig uppmärksamhet. Eftersom vi nu har så bra rutin har vi också fått en hel del bidrag

‒ Vi köper in skidor, frukt och fastlagsbullar. Allt det där lilla extra som många kommuner bantar bort, det trycker vi dit igen, säger Träskelin.

Tidningen Hem och Skola 3/2019. Text: Pamela Friström Bild: Solf Hem och Skola