Tillbaka

Maj 2019

Bästa ordförande,

Hur välkomna nya föräldrar?
Det är bra att redan nu i slutet av terminen tillsammans fundera på hur ni vill välkomna nya föräldrar både till skolan eller dagis, men också till föreningens verksamhet i höst. Hur gjorde ni senast och vilket blev utfallet? Finns det någonting som kan göras på ett annat sätt i höst? Höstens inledning är alltid en chans för föreningen att göra ett första intryck på nya föräldrar. Terminen börjar alltid med fart, men rektorn eller föreståndaren är ofta på plats in i juni och före starten i augusti och det kan vara en chans att tillsammans diskutera hur nya föräldrar bemöts och välkomnas.

Presentera gärna för de nya föräldrarna dem som nu är aktiva i föräldraföreningen, tala positivt om ert engagemang. Fråga föräldrar om vilken verksamhet de tycker skulle vara viktig, visa att ni är intresserade av att göra också något nytt och annorlunda. Flera idéer: 10 tips från projektet ”Varje förälder” för att nå ut till familjer.

Välkommen på kaffe under Stafettkarnevalen
Kommer du att vara på plats i Alberga i Esbo under Stafettkarnevalen 17-18.5? Välkommen på en kopp kaffe eller te i Evenemangsbyn. Vårt projekt ”Varje förälder” är på plats och bjuder varje förälder och busschaufför på en lugn stund och en kopp kaffe.

Kanske du redan hunnit noterat att Förbundet Hem och Skola fyller 50 år? På hösten kommer vi att ordna festliga regionala träffar. Pricka redan nu in kvällen och reservera det i din kalender. Vi återkommer på hösten med detaljerade inbjudningar. Den här gången är alla föräldrar i regionen inbjudna, inte endast de som är aktiva i Hem och Skola. Det övergripande temat är Välmående i föräldraskapet, med olika föreläsningar och workshops:

Datumen är:
Ti 1.10 Träff för Helsingfors och Mellannyland på Luckan i Helsingfors.Ti 8.10 Träff för östra Nyland Akan i Borgå.
Ti 15.10 Träff för Åboland, Kvartersklubben i Åbo.
Ti 22.10 Träff för västra Nyland. Seminarieskolan i Ekenäs.
Ti 5.11 Träff för norra Österbotten i After Eight Jakobstad.
Ons 6.11 Träff för Vasa med omnejd och södra Österbotten. I Malakta i Malax.
To 14.11 Åländsk träff i Hotell- och restaurangskolan i Mariehamn

Tre nyinvalda i Förbundets styrelse
Åse Fagerlund från Helsingfors, Anders Vahtola från Pargas och Patrik Flöjt från Jakobstad valdes under årsmötet till Förbundets styrelse. Styrelsemedlemmarna är samtidigt regionala kontaktpersoner och värdar för Hem och Skola 50 års evenemangen i regionerna. Här finns uppgifterna till hela styrelsen.

Utvärdering av Förbundets verksamhet
Har du redan besvarat den korta förfrågan om Förbundets verksamhet som vi sände ut för två veckor sedan? Om du inte gjort det än så gör det gärna nu, det räcker bara ca 5 minuter att svara på frågorna. Vi är tacksamma över svar som hjälper oss att utveckla vår service och verksamhet.

Föreningens arkiv på vift?
Svenska Centralarkivet tar emot Hem och Skola-föreningars arkiv. Det är bra att spara viktiga papper för eftervärlden på ett vettigt sätt. På deras webbplats http://svenskacentralarkivet.fi/finns mera info om vad som skall sparas och hur man skall gå tillväga med föreningens gamla papper. Där finns anvisningar och råd om hur man skall gå tillväga då man reder upp föreningens gamla papper och väljer vad som skall sparas.

Österbotten-special
Inom projektet Varje förälder kommer vi under hösten att ordna regionvisa träffar i Österbotten för föräldraföreningar som vill utveckla sin verksamhet. Som stöd för arbetet använder vi oss av verktygsduken Föreningskick. Träffarna är öppna för alla som är aktiva i en styrelse i en föräldraförening.
Under första träffen funderar vi på ”Vad är meningen med föreningen? Varför finns vi till – vad är vårt syfte? Vilken är vår främsta uppgift?”

2.9.2019 Vasa
3.9.2019 Jakobstad
5.9.2019 Närpes

Reservera dagarna i era kalendrar redan nu. Håll utkik för mera info!

Den nationella Hem och Skola-dagen 27.9
Skolornas rektorer har fått anmäla att man kommer att uppmärksamma den nationella Hem och Skola-dagen fredagen den 27 september, eller en annan dag som passar verksamheten bättre. Hoppas att er skola kommer att delta och att föräldraföreningen har vidtalas som samarbetspart i planeringen av dagen.