62590.jpg

Elever lär sig rädda liv Nr 1/2018

Tryckförband, stabilt sidoläge, medvetslöshet och krampanfall, det hinner hända mycket under en lektion i första hjälpen. Rätt attityd och grundläggande kunskaper kan rädda liv. 

En mulen måndag i december samlas elever i årskurs sju i Hoplaxskolan i Munksnäs till en lektion som avviker något från de vanliga lektionerna. Som en del av undervisningen i hälsokunskap ska eleverna få lära sig om första hjälpen.

Lektionen hålls av första hjälpen-utbildarna Kia Brummer och Johan Nyman som representerar Johanniterhjälpen i Finland. Organisationen erbjuder skolor avgiftsfri utbildning i första hjälpen.

– Målsättningen är att utbilda anställda, elever och unga i skolor och församlingar. Vi vill att så många som möjligt ska veta hur de ska agera i en nödsituation. Hittills har vi utbildat över 3 000 personer, säger Nyman.

Utbildningen strävar efter att sänka elevernas tröskel att ingripa ifall en olycka inträffar. Utbildarna pratar om medmänsklighet och poängterar att alla kan göra något för att hjälpa till. Rätt attityd är det allra viktigaste, att man vågar gå fram till den som behöver hjälp.

– Patienten kan ofta se rätt ruffig ut. En sjuk människa kan bete sig konstigt, vara smutsig och har kanske kastat upp i samband med sjukdomsanfallet. Men allas absoluta minimiskyldighet är att ringa 112, att kalla på hjälp, påminner Nyman.

Tryckförbandet ska rädda 

Under lektionen får eleverna bland annat lära sig om hur man ringer efter hjälp på bästa sätt och hur man använder 112 Suomi-applikationen.

– Det allra viktigaste är att berätta var det har hänt och vad som har hänt. Ofta vet man inte den exakta adressen för olycksplatsen. Då lönar det sig att använda 112 Suomi-applikationen. Genom att ringa nödsamtalet via appen ger ni samtidigt lov åt myndigheterna att spåra upp positionen på telefonen, förklarar Nyman.

Plötsligt faller kollegan Kia Brummer ihop på golvet. Hon skakar våldsamt i hela kroppen. Krampanfallet är fejkat men Brummer har gjort detta tidigare och är övertygande. När den första förvåningen lagt sig bland eleverna börjar de under Johan Nymans ledning hjälpa till.

Under de praktiska övningarna får eleverna en genomgång bland annat i hur man lägger tryckförband och placerar en medvetslös person i stabilt sidoläge. Brummer berömmer ungdomarna.

– Det var ett bra tryckförband, min hand blev riktigt blå. Att lägga ett tryckförband är ingen skönhetstävling. Tryckförbandet ska göras snabbt och effektivt, det ska rädda patienten, påminner Brummer.

Upprepning och övning

Första hjälpen är ett bekant tema för eleverna men det här är första gången de själva får öva under en lektion. Robin Uimonen tycker att lektionen känns nyttig.

– Det här är jätteroligt och man lär sig snabbt om första hjälpen. Jag tror nog att jag skulle komma ihåg ganska mycket från lektionen om jag hamnade i en situation där första hjälpen behövs, säger Uimonen.

Kunskaper i första hjälpen nämns också i läroplanen för den grundläggande utbildningen. Sjuornas lärare Tom Lindfors undervisar i hälsokunskap, där första hjälpen ingår. Det är han som har bjudit in Johanniterna till skolan.

– Jag råkade se en annons om det här i en tidning och kontaktade organisationen. Nu är det sjuorna som får testa konceptet, men senare kanske också niorna kunde få ta del av motsvarande lektion, säger Lindfors.   

Lindfors är nöjd med den uppmuntrande stilen och hoppas att eleverna tar till sig informationen.

– Det här är ett bra sätt att få eleverna att tala om de här frågorna. Jag hoppas att kunskapen fastnar i minnet tack vare upprepning och de praktiska övningarna. Eleverna har varit aktiva i dag och de har kommit med många bra poänger, säger Tom Lindfors.

Text och foto: Jenni von Frenckell

 

Fakta

Johanniterhjälpen i Finland är en oberoende och obunden hjälporganisation som lyder under Johanniterorden­.

Johanniterhjälpen erbjuder­ bland annat första hjälpen-­utbildning i skolor­. Utbildningen är avgiftsfri­ för skolan.

Kunskaper i första hjälpen ingår i läroplanen för den grundläggande utbildningen. I årskurs 7–9 är första hjälpen en del av undervisningen i hälsokunskap.

65529_t.jpg

Kungligt kul när skolan sätter sprutt på eleverna/Nr 3 2018

En kulen dag i april besökte Sveriges prins Daniel Finland för att ta en närmare titt på Skolan i rörelse, ett projekt som slår tre flugor i en smäll: får barnen att röra på sig, bättrar på inlärningen och ökar jämlikheten i samhället.Läs mera »
65528_t.jpg

Föräldrarna är nöjda över mer rörelse i skolan/Nr 3 2018

Nina Myhrberg och Rufus Wahén har båda barn i klass 5 i Drumsö lågstadieskola där Skolan i rörelse är en del av vardagen. De är mer än nöjda.Läs mera »
65527_t.jpg

”Tala med barnen om hudfärg”/Nr 3 2018

Säg ifrån varje gång någon säger någonting rasistiskt, fast det blir dålig stämning. Skoja inte om n-ordet när det bjuds chokladbollar eller chokladkyssar. År 2018 måste man veta bättre, säger Ninette och Niklas Bahne.Läs mera »
65526_t.jpg

Nytt material om sexuella trakasserier/Nr 3 2018

Förbundet Hem och Skola ger ut ett nytt material som ska hjälpa föräldrar att tala med sina barn om sexuella trakasserier. Läs mera »
65525_t.jpg

Föräldrar behövs – men hur får man alla med?/Nr 3 2018

Hem och Skolas nya projekt ska utveckla metoder för att hitta föräldrar som inte syns och ge dem stöd.Läs mera »
65524_t.jpg

Barnens skärmtid oroar föräldrar/Nr 3 2018

Föräldrar oroar sig över att barnen tillbringar för mycket tid vid sina skärmar. Det här kommer fram i en gemensam undersökning som Förbundet Hem och Skola och Suomen Vanhempainliitto har låtit göra.Läs mera »
65523_t.jpg

Recept: Spenatvåfflor/Nr 3 2018

Våfflor kan man servera med nästan vilken fyllning som helst. Rör ihop din egen favorit!Läs mera »
65522_t.jpg

Varför är man klassförälder?/Nr 3 2018

Förbundet Hem och Skola efterlyste erfarenheter av klassföräldraskap genom att samla in klassföräldrars erfarenheter under våren.Läs mera »
65521_t.jpg

Fråga juristen: åldersgräns – definitiv eller riktgivande?/Nr 3 2018

Regionförvaltningsverkets jurist Thomas Sundell svarar på juridiska frågor som handlar om skolan. Om du har en fråga – mejla redaktor@hemochskola.fiLäs mera »
65520_t.jpg

”Dagvård och pedagogik ska stödja varandra”/Nr 3 2018

Helsingfors universitet har sedan början av augusti en ny professor i småbarnspedagogik, Mirjam Kalland. Visionen är en studielinje på magisternivå för småbarnspedagoger vid Helsingfors universitet.Läs mera »

Hem & skola är förbundets tidning. Den delas ut i skolor som har en föräldraförening som är medlem i förbundet.

Tidningens målgrupp är föräldrar med barn i svenskspråkig skola. Upplagan är 37.000 ex och genom att annonsera i tidningen nås läsare i hela Svenskfinland.

I artikelarkivet hittas alla artiklar som ingår i Hem & skola från 2011 och framåt. Artiklarna finns där som en löpande text.