61045.jpg

Nyckeln till en stressfri vardag – stanna upp/Dagisspecial 2017

Vardagen i en småbarnsfamilj kan kännas krävande. Föräldrarna kämpar mot tidsbrist och livet är en balansgång mellan familjens behov och arbetslivets krav. För en mer harmonisk vardag kan föräldrarna medvetet öva sig i att stanna upp.

Åse Fagerlund, är neuropsykolog och jobbar som forskare på Folkhälsan. Hon uppmanar föräldrar att reflektera över sina värderingar och prioritera enligt dem.

– De vuxna måste lära sig att stanna upp och känna efter. Fundera över dina egna värderingar: vad är viktigt för just dig och din familj? Satsa bara på det som verkligen är viktigt och strunta i resten. Och ha absolut inte dåligt samvete över det du väljer bort. Om ett rent kök inte ligger högst upp på just din prioriteringslista så lämna disken i tre dagar. Vi föräldrar fastnar allt för lätt i allt det där man ”borde”, säger Fagerlund.

Få ner pulsen

Småbarnsåren är en väldigt intensiv period i livet. En stressig vardag uppstår av allt för många saker som lastas på varann. En familj består av flera individer, i olika åldrar och med väldigt olika behov. Familjen måste hitta en balans som funkar.

Om föräldrarna ständigt är stressade, smittar känslan snabbt av sig på barnen. 

– Alla barn är individer. Det är viktigt att föräldrarna verkligen ser vad just det egna barnet behöver. Alla människor, både vuxna och barn, behöver blir sedda. Barnet behöver någon som stannar upp, ser vad barnet behöver och var barnet finns i just den stunden, påminner Fagerlund.

När Åse Fagerlunds egna barn var i dagisåldern utvecklade hon en rutin för att få ner pulsen innan hon hämtade sina barn från dagvården.

–  Jag tog som vana att varje dag innan jag hämtade mitt barn sitta någon minut i bilen och bara andas i tystnad. Jag tvingade mig till närvaro och till att fokusera på barnet och stunden. Det tror jag är viktigt för barnet.

I småbarnsfamiljer är den största utmaningen ofta att få tiden att räcka till. En bra regel för föräldrar är att inte ta på sig några nya sysslor eller något nytt ansvar utan en 24 timmars betänketid.

– Om din tid är bokad till hundra procent just nu, men du ändå vill inkludera något nytt i din vardag, en ny hobby till exempel, tänk efter – och bestäm – vad du då istället väljer bort, uppmanar Fagerlund.

Det finns enkla knep för hur man själv som förälder kan öva upp sin egen förmåga att stanna upp i vardagen och prioritera.

– Stanna upp en liten stund varje morgon och andas lugnt. Ställ dig frågan: vad är viktigt just i dag? Det kanske är att på kvällen natta dina barn i lugn och ro. Då är det din främsta uppgift just den dagen. Sträva efter något som känns meningsfullt och som får dig att må bättre, tipsar Fagerlund.

Text och foto: Jenni von Frenckell

Tips

Åse Fagerlunds tips för en mer harmonisk vardag: Om konflikten är ett faktum och du känner att ditt eget tålamod håller på att ta slut så ta en timeout. Istället för att skrika tillbaka åt ditt vrålande barn – ta tre djupa andetag. Andas, stanna upp och fundera. Hur vill du sköta situationen just i den stunden?

66375_t.jpg

Ledaren: Nu kläcker vi framtidens idéer/Nr 4 2018

Finland är föreningarnas förlovade land och Svenskfinland, ja, vi har sannerligen mer än vår beskärda del av föreningar. Läs mera »
66374_t.jpg

Kolumn: Ta kontroll över tiden/Nr 4 2018

Det här numret av tidningen handlar till stor del om skärmar och skärmtid. Orsaken är att det i undersökningen Föräldrabarometern visade sig att många föräldrar är oroliga över barnens och de ungas skärmanvändning. Läs mera »
66373_t.jpg

Hem- och Skolaförening tveksam till mobilfritt i skolan/Nr 4 2018

Skolvardagen efter årets höstlov började med en stor förändring i grundskolorna i Mariehamn – inga mobiltelefoner tillåts under skoldagen. Åsikterna om beslutet är delade.Läs mera »
66371_t.jpg

Varierande praxis för mobilanvändning i skolan/Nr 4 2018

En del skolor har nolltolerans för mobilanvändning på rasterna, medan andra skolor tillåter viss skärmtid. Frågar man föräldrarna är många för ett totalförbud, men telefonerna är inte bara av ondo, säger rektorer.Läs mera »
66370_t.jpg

”Använd telefonen till mer än spel”/Nr 4 2018

Frilansjournalisten och apptestaren Jenni Utriainen har ett klart svar på frågan om hur man får ut det mesta av smarttelefoner och digitala pekplattor när det gäller barn.Läs mera »
66369_t.jpg

”Hellre dialog än förbud”/Nr 4 2018

För datapedagogen Johan Palmén gäller det att tänka igenom grunderna om man vill använda de digitala skärmarna på bästa sätt. Läs mera »
66368_t.jpg

En vuxen människas skärmdagbok: ”Där rök 44 timmar av mitt liv”/Nr 4 2018

Marcus Rosenlund förde dagbok över sin skärmtid under en veckas tid i oktober. Resultatet fick honom att må illa.Läs mera »
66367_t.jpg

”Viktigt tänka på barnens integritet”/Nr 4 2018

Radioprofilerna Eva Frantz och Hannah Norrena är vana vid att vara väldigt öppna med sina liv i offentligheten, och i höst har de startat en relationspodd. Men hur resonerar de som föräldrar kring öppenhet, skärmtid och sociala medier?Läs mera »
66366_t.jpg

Kolumn: Föräldramöten och möten med föräldrar/Nr 4 2018

Jag minns stunden ännu som igår. Teckningarna på väggen, diagrammet över tappade tänder, de små stolarna, ljuset som kom in genom fönstret. Läs mera »
66365_t.jpg

Recept: Len rödbetssoppa/Nr 4 2018

Rödbetssoppan kan man servera till exempel med en klick smetana eller grynost.Läs mera »

Hem & skola är förbundets tidning. Den delas ut i skolor som har en föräldraförening som är medlem i förbundet.

Tidningens målgrupp är föräldrar med barn i svenskspråkig skola. Upplagan är 37.000 ex och genom att annonsera i tidningen nås läsare i hela Svenskfinland.

I artikelarkivet hittas alla artiklar som ingår i Hem & skola från 2011 och framåt. Artiklarna finns där som en löpande text.