61045.jpg

Nyckeln till en stressfri vardag – stanna upp/Dagisspecial 2017

Vardagen i en småbarnsfamilj kan kännas krävande. Föräldrarna kämpar mot tidsbrist och livet är en balansgång mellan familjens behov och arbetslivets krav. För en mer harmonisk vardag kan föräldrarna medvetet öva sig i att stanna upp.

Åse Fagerlund, är neuropsykolog och jobbar som forskare på Folkhälsan. Hon uppmanar föräldrar att reflektera över sina värderingar och prioritera enligt dem.

– De vuxna måste lära sig att stanna upp och känna efter. Fundera över dina egna värderingar: vad är viktigt för just dig och din familj? Satsa bara på det som verkligen är viktigt och strunta i resten. Och ha absolut inte dåligt samvete över det du väljer bort. Om ett rent kök inte ligger högst upp på just din prioriteringslista så lämna disken i tre dagar. Vi föräldrar fastnar allt för lätt i allt det där man ”borde”, säger Fagerlund.

Få ner pulsen

Småbarnsåren är en väldigt intensiv period i livet. En stressig vardag uppstår av allt för många saker som lastas på varann. En familj består av flera individer, i olika åldrar och med väldigt olika behov. Familjen måste hitta en balans som funkar.

Om föräldrarna ständigt är stressade, smittar känslan snabbt av sig på barnen. 

– Alla barn är individer. Det är viktigt att föräldrarna verkligen ser vad just det egna barnet behöver. Alla människor, både vuxna och barn, behöver blir sedda. Barnet behöver någon som stannar upp, ser vad barnet behöver och var barnet finns i just den stunden, påminner Fagerlund.

När Åse Fagerlunds egna barn var i dagisåldern utvecklade hon en rutin för att få ner pulsen innan hon hämtade sina barn från dagvården.

–  Jag tog som vana att varje dag innan jag hämtade mitt barn sitta någon minut i bilen och bara andas i tystnad. Jag tvingade mig till närvaro och till att fokusera på barnet och stunden. Det tror jag är viktigt för barnet.

I småbarnsfamiljer är den största utmaningen ofta att få tiden att räcka till. En bra regel för föräldrar är att inte ta på sig några nya sysslor eller något nytt ansvar utan en 24 timmars betänketid.

– Om din tid är bokad till hundra procent just nu, men du ändå vill inkludera något nytt i din vardag, en ny hobby till exempel, tänk efter – och bestäm – vad du då istället väljer bort, uppmanar Fagerlund.

Det finns enkla knep för hur man själv som förälder kan öva upp sin egen förmåga att stanna upp i vardagen och prioritera.

– Stanna upp en liten stund varje morgon och andas lugnt. Ställ dig frågan: vad är viktigt just i dag? Det kanske är att på kvällen natta dina barn i lugn och ro. Då är det din främsta uppgift just den dagen. Sträva efter något som känns meningsfullt och som får dig att må bättre, tipsar Fagerlund.

Text och foto: Jenni von Frenckell

Tips

Åse Fagerlunds tips för en mer harmonisk vardag: Om konflikten är ett faktum och du känner att ditt eget tålamod håller på att ta slut så ta en timeout. Istället för att skrika tillbaka åt ditt vrålande barn – ta tre djupa andetag. Andas, stanna upp och fundera. Hur vill du sköta situationen just i den stunden?

62596_t.jpg

Ledare: Lång väg att gå efter #metoo Nr 1/2018

Många människor har gått omkring och burit på en hemlighet. En gammal oförrätt som legat i minnets dunkla vrå och gnagt på självkänslan, på självbilden. Var det mitt fel? Kunde jag ha undvikit det? Varför jag?Läs mera »
62595_t.jpg

Kolumn: Tidning för alla åldrar Nr 1/2018

Ett tema för årets första nummer av den här tidningen brukar vara ungas val efter grundskolan. Den här gången blev det inte så, vi har valt att bland annat fokusera på efterdyningarna av #metoo- och #dammenbrister-kampanjerna, ett tema som vi inte kan ignorera. Läs mera »
62593_t.jpg

Kunskap kan skydda mot övergrepp Nr 1/2018

Efter #dammenbrister och #metoo-kampanjerna var det många skolor som hörde av sig till experterna Malin Gustavsson och Suss Åhman. Barn och unga behöver få kunskap om sexuella trakasserier, och om vad som är rätt och fel, också riktigt små barn.Läs mera »
62592_t.jpg

Börja prata om sexuella trakasserier tidigare Nr 1/2018

Det är bra att #metoo skapat uppmärksamhet kring viktiga frågor, säger studerande och lärare vid Ålands lyceum. Där har man i år lyft upp sexuella kränkningar mer än vanligt inom ramen för kursen i hälsokunskap. Läs mera »
62591_t.jpg

Teaterpedagoger inspirerades av #metoo Nr 1/2018

Efter #metoo-kampanjen bestämde sig teaterpedagogerna på Wasa Teater för att göra något konkret för att uppnå förändring. Resultatet blev ett studiematerial för för barn och unga.Läs mera »
62590_t.jpg

Elever lär sig rädda liv Nr 1/2018

Tryckförband, stabilt sidoläge, medvetslöshet och krampanfall, det hinner hända mycket under en lektion i första hjälpen. Rätt attityd och grundläggande kunskaper kan rädda liv. Läs mera »
62589_t.jpg

Ett skrivande utan gränser – och utan pengar Nr 1/2018

Att vara kritikerrosad och prisbelönt författare är ingen garanti för ett flott leverne. Utan sociala skyddsnät och med månadsinkomster som ofta är lägre än ett kassabiträdes, är det en utmaning att försörja två barn. Men Johanna Holmström har prioriterat någonting långt viktigare: tid.Läs mera »
62588_t.jpg

Föräldrar efterlyser kamratstöd Nr 1/2018

Var femte Kimitoungdom dricker sig full minst en gång per månad, visar en hälsoenkät. Nu söker föräldrarna stöd av varandra för att få bukt med alkoholkonsumtionen bland ungdomarna.Läs mera »
62587_t.jpg

”Våga vara tydlig gällande alkohol” Nr 1/2018

En av Hem och Skolas nya föreläsare, Anne Ahlefelt, föreläser om rusmedel. Hon har lång erfarenhet av att prata med föräldrar, elever och lärare om ämnet, och hon uppmanar föräldrar att vara tydliga och sätta gränser i frågan.Läs mera »
62586_t.jpg

Kolumn: Talkoandan är död – länge leve talkot! Nr 1/2018

Ett av de vackraste orden jag vet på finska är talkoot. Talkoot definieras i ordboken som ”kyläkunnan, naapureiden, työtovereiden tms. vapaaehtoinen palkaton työntekotilaisuus, johon tavallisesti liittyy autettavan tarjoama kestitys”. Alltså ett oavlönat tillfälle där en grupp människor arbetar mot ett gemensamt mål. Läs mera »

Hem & skola är förbundets tidning. Den delas ut i skolor som har en föräldraförening som är medlem i förbundet.

Tidningens målgrupp är föräldrar med barn i svenskspråkig skola. Upplagan är 37.000 ex och genom att annonsera i tidningen nås läsare i hela Svenskfinland.

I artikelarkivet hittas alla artiklar som ingår i Hem & skola från 2011 och framåt. Artiklarna finns där som en löpande text.