61045.jpg

Nyckeln till en stressfri vardag – stanna upp/Dagisspecial 2017

Vardagen i en småbarnsfamilj kan kännas krävande. Föräldrarna kämpar mot tidsbrist och livet är en balansgång mellan familjens behov och arbetslivets krav. För en mer harmonisk vardag kan föräldrarna medvetet öva sig i att stanna upp.

Åse Fagerlund, är neuropsykolog och jobbar som forskare på Folkhälsan. Hon uppmanar föräldrar att reflektera över sina värderingar och prioritera enligt dem.

– De vuxna måste lära sig att stanna upp och känna efter. Fundera över dina egna värderingar: vad är viktigt för just dig och din familj? Satsa bara på det som verkligen är viktigt och strunta i resten. Och ha absolut inte dåligt samvete över det du väljer bort. Om ett rent kök inte ligger högst upp på just din prioriteringslista så lämna disken i tre dagar. Vi föräldrar fastnar allt för lätt i allt det där man ”borde”, säger Fagerlund.

Få ner pulsen

Småbarnsåren är en väldigt intensiv period i livet. En stressig vardag uppstår av allt för många saker som lastas på varann. En familj består av flera individer, i olika åldrar och med väldigt olika behov. Familjen måste hitta en balans som funkar.

Om föräldrarna ständigt är stressade, smittar känslan snabbt av sig på barnen. 

– Alla barn är individer. Det är viktigt att föräldrarna verkligen ser vad just det egna barnet behöver. Alla människor, både vuxna och barn, behöver blir sedda. Barnet behöver någon som stannar upp, ser vad barnet behöver och var barnet finns i just den stunden, påminner Fagerlund.

När Åse Fagerlunds egna barn var i dagisåldern utvecklade hon en rutin för att få ner pulsen innan hon hämtade sina barn från dagvården.

–  Jag tog som vana att varje dag innan jag hämtade mitt barn sitta någon minut i bilen och bara andas i tystnad. Jag tvingade mig till närvaro och till att fokusera på barnet och stunden. Det tror jag är viktigt för barnet.

I småbarnsfamiljer är den största utmaningen ofta att få tiden att räcka till. En bra regel för föräldrar är att inte ta på sig några nya sysslor eller något nytt ansvar utan en 24 timmars betänketid.

– Om din tid är bokad till hundra procent just nu, men du ändå vill inkludera något nytt i din vardag, en ny hobby till exempel, tänk efter – och bestäm – vad du då istället väljer bort, uppmanar Fagerlund.

Det finns enkla knep för hur man själv som förälder kan öva upp sin egen förmåga att stanna upp i vardagen och prioritera.

– Stanna upp en liten stund varje morgon och andas lugnt. Ställ dig frågan: vad är viktigt just i dag? Det kanske är att på kvällen natta dina barn i lugn och ro. Då är det din främsta uppgift just den dagen. Sträva efter något som känns meningsfullt och som får dig att må bättre, tipsar Fagerlund.

Text och foto: Jenni von Frenckell

Tips

Åse Fagerlunds tips för en mer harmonisk vardag: Om konflikten är ett faktum och du känner att ditt eget tålamod håller på att ta slut så ta en timeout. Istället för att skrika tillbaka åt ditt vrålande barn – ta tre djupa andetag. Andas, stanna upp och fundera. Hur vill du sköta situationen just i den stunden?

63769_t.jpg

Ledare: Hobbykortet gav lättare vardagspussel/Nr 2 2018

Nimenhuuto, Jalkkis, Wilma och Helmi. Whatsappgrupper och Facebookväggar. Det finns en uppsjö av appar och nätsidor som försöker hålla reda på vardagen, hemmet och skolan – för oss föräldrar. Och vi behöver all hjälp vi kan få, åtminstone behöver jag det. Läs mera »
63768_t.jpg

Kolumn: Wilma för vuxna/Nr 2 2018

En kort statusuppdatering av en bekant fick mig att stanna upp. ”Någon annan som funderat på hur Wilma-uppdateringarna för en själv skulle ha sett ut…?” skrev hon. Jag kommenterade med att ställa en fråga om hur Wilma-uppdateringarna för oss vuxna skulle se ut: ”Blev inte klar med rapporten i tid”, ”Kom för sent till jobbet”, ”Kollade Facebook under mötet”, ”Gick inte ut på kaffepausen” och så vidare och så vidare. Läs mera »
63767_t.jpg

”Att prata om pengar är en del av uppfostran”/Nr 2 2018

Att prata om pengar med barn kan vara en utmaning, men det är varken fult eller svårt. Det säger Maria Österåker som gärna pratar om pengar och ekonomi hemma.  Läs mera »
63766_t.jpg

Forskare ser mer positivt än negativt med Wilma/Nr 2 2018

Majoriteten av de finländska grundskolorna använder Wilma som digitalt kommunikationsverktyg mellan hemmet och skolan. Forskarna Anne-Mari Kuusimäki och Sanna Oinas anser att medierna ger en för negativ bild av den digitala kommunikationen. Läs mera »
63765_t.jpg

”Inga meddelanden under veckosluten”/Nr 2 2018

Det mesta med Wilma verkar fungera bra för eleverna i Kungsvägens skola i Sibbo, speciellt efter den senaste uppdateringen som gjorde allting mer överskådligt på mobila apparater. Men att få Wilma-meddelanden under lediga dagar uppskattas inte av alla elever. Läs mera »
63764_t.jpg

Kommunikationen digitaliseras/Nr 2 2018

I flera kommuner har man börjat använda digitala kommunikationskanaler också inom småbarnspedagogiken, bland annat i Åbo och i Vasa används Wilma. I Helsingfors avvaktar man i väntan på en lagändring.Läs mera »
63763_t.jpg

”Skärmtid är ett svårt begrepp”/Nr 2 2018

Sociala medier och skärmtid är något som engagerar föräldrar, det vet Hem och Skolas nya föreläsare Maria Rönn-Liljenfeldt. Hon har också talat med barn och unga om ämnet, och vet att sociala medier är en naturlig del av barns vardag.Läs mera »
63762_t.jpg

”Skolan utgår för mycket från kärnfamiljen”/Nr 2 2018

Bilden av familjen är i förändring och familje­konstellationerna skiftar. Trots att barnet kan ha fler föräldrar än två utgår till exempel skolan ofta från den biologiska föräldern medan ”bonusföräldern” förskjuts ut i marginalen. – Skolan måste komma emot, säger Johan Lindberg, pappa och bonuspappa.Läs mera »
63761_t.jpg

Ny föreläsare talar om stresshantering/Nr 2 2018

Hem och Skolas nya föreläsare Annika Ahrner-Nyberg talar om den glada familjen och om stresshantering. Med enkla knep kan hela familjens stressnivå sänkas. Läs mera »
63760_t.jpg

Bibliotekarien tipsar/Nr 2 2018

Mikaela Wickström är tidningen Hem och Skolas läsinspiratör. Hon är också förälder och bibliotekarie på Nordisk kulturkontakt, en nordisk kulturinstitution som har sitt bibliotek i Helsingfors. Här tipsar hon om fyra böcker för olika åldrar.Läs mera »

Hem & skola är förbundets tidning. Den delas ut i skolor som har en föräldraförening som är medlem i förbundet.

Tidningens målgrupp är föräldrar med barn i svenskspråkig skola. Upplagan är 37.000 ex och genom att annonsera i tidningen nås läsare i hela Svenskfinland.

I artikelarkivet hittas alla artiklar som ingår i Hem & skola från 2011 och framåt. Artiklarna finns där som en löpande text.