61045.jpg

Nyckeln till en stressfri vardag – stanna upp/Dagisspecial 2017

Vardagen i en småbarnsfamilj kan kännas krävande. Föräldrarna kämpar mot tidsbrist och livet är en balansgång mellan familjens behov och arbetslivets krav. För en mer harmonisk vardag kan föräldrarna medvetet öva sig i att stanna upp.

Åse Fagerlund, är neuropsykolog och jobbar som forskare på Folkhälsan. Hon uppmanar föräldrar att reflektera över sina värderingar och prioritera enligt dem.

– De vuxna måste lära sig att stanna upp och känna efter. Fundera över dina egna värderingar: vad är viktigt för just dig och din familj? Satsa bara på det som verkligen är viktigt och strunta i resten. Och ha absolut inte dåligt samvete över det du väljer bort. Om ett rent kök inte ligger högst upp på just din prioriteringslista så lämna disken i tre dagar. Vi föräldrar fastnar allt för lätt i allt det där man ”borde”, säger Fagerlund.

Få ner pulsen

Småbarnsåren är en väldigt intensiv period i livet. En stressig vardag uppstår av allt för många saker som lastas på varann. En familj består av flera individer, i olika åldrar och med väldigt olika behov. Familjen måste hitta en balans som funkar.

Om föräldrarna ständigt är stressade, smittar känslan snabbt av sig på barnen. 

– Alla barn är individer. Det är viktigt att föräldrarna verkligen ser vad just det egna barnet behöver. Alla människor, både vuxna och barn, behöver blir sedda. Barnet behöver någon som stannar upp, ser vad barnet behöver och var barnet finns i just den stunden, påminner Fagerlund.

När Åse Fagerlunds egna barn var i dagisåldern utvecklade hon en rutin för att få ner pulsen innan hon hämtade sina barn från dagvården.

–  Jag tog som vana att varje dag innan jag hämtade mitt barn sitta någon minut i bilen och bara andas i tystnad. Jag tvingade mig till närvaro och till att fokusera på barnet och stunden. Det tror jag är viktigt för barnet.

I småbarnsfamiljer är den största utmaningen ofta att få tiden att räcka till. En bra regel för föräldrar är att inte ta på sig några nya sysslor eller något nytt ansvar utan en 24 timmars betänketid.

– Om din tid är bokad till hundra procent just nu, men du ändå vill inkludera något nytt i din vardag, en ny hobby till exempel, tänk efter – och bestäm – vad du då istället väljer bort, uppmanar Fagerlund.

Det finns enkla knep för hur man själv som förälder kan öva upp sin egen förmåga att stanna upp i vardagen och prioritera.

– Stanna upp en liten stund varje morgon och andas lugnt. Ställ dig frågan: vad är viktigt just i dag? Det kanske är att på kvällen natta dina barn i lugn och ro. Då är det din främsta uppgift just den dagen. Sträva efter något som känns meningsfullt och som får dig att må bättre, tipsar Fagerlund.

Text och foto: Jenni von Frenckell

Tips

Åse Fagerlunds tips för en mer harmonisk vardag: Om konflikten är ett faktum och du känner att ditt eget tålamod håller på att ta slut så ta en timeout. Istället för att skrika tillbaka åt ditt vrålande barn – ta tre djupa andetag. Andas, stanna upp och fundera. Hur vill du sköta situationen just i den stunden?

61050_t.jpg

”Ny plan ser barnen som individer”/Dagisspecial 2017

I den nya planen för småbarnspedagogik har både barn och föräldrar mer att säga till om. Samtidigt för den nya läroplanen med sig ytterligare blanketter och bilagor som ska fyllas i.Läs mera »
61049_t.jpg

Ledare: Föräldrar – satsa på samarbete/Dagisspecial 2017

Min daghemsbana började 1975, då jag var fem år gammal. Jorvas barnträdgård öppnade sina dörrar för mig och grannflickan Johanna.Läs mera »
61048_t.jpg

Kolumn: Dagistanter med dålig lön//Dagisspecial 2017

Det här numret av tidningen Hem och Skola riktar sig till er som har barn i svenskspråkig dagvård. Läs mera »
61047_t.jpg

Mobbning berör alla i dagisgruppen/Dagisspecial 2017

För att förebygga mobbning kan föräldrar lära känna dagisgruppens alla barn och deras föräldrar, då är det lättare att ta kontakt och lösa konflikter innan det eskalerar till mobbning, säger experter.Läs mera »
61046_t.jpg

”När Mio föddes hade vi sörjt färdigt”/Dagisspecial 2017

Få är förberedda på chocken det innebär att barnet man väntar har Downs syndrom. ”Vi visste ingenting om vad som väntade oss” säger Maija Niemi. Men familjens utmaningar tog inte slut där.Läs mera »
61044_t.jpg

Här är pekplattor en del av vardagen/Dagisspecial 2017

Redan i förskolan får de bekanta sig med tekniken och när de börjar skolan får varje elev i Vasa övningsskola en egen pekplatta. Tekniken används flitigt i undervisningen genom hela grundskolan, men endast då det är motiverat, säger läraren Fred Holmsten.Läs mera »
61043_t.jpg

Enkät: Hur tänker föräldrar kring skärmtid?/Dagisspecial 2017

Skärmarna tar över allt mer, både på fritiden och i undervisningen. Hur resonerar föräldrar kring det här fenomenet? Så här svarade några föräldrar till förskolebarn i Smedsby i Korsholm.Läs mera »
61042_t.jpg

Etwinning vidgar barnens vyer/Dagisspecial 2017

Genom en digital plattform kan skolor och daghem hitta samarbetspartner i andra europeiska länder, eller i det egna hemlandet, och jobba tillsammans kring olika projekt. Speciellt väl fungerar plattformen för språkbad, säger Christel Manninen.Läs mera »
61041_t.jpg

Privata vårdavtal kan bjuda på överraskningar/Dagisspecial 2017

Enligt en färsk rapport kommer den privata dagvården att växa i framtiden, något som bekymrar experter. Vårdavtalen inom den privata småbarnspedagogiken kan nämligen se helt annorlunda ut än inom den kommunala dagvården.Läs mera »

Hem & skola är förbundets tidning. Den delas ut i skolor som har en föräldraförening som är medlem i förbundet.

Tidningens målgrupp är föräldrar med barn i svenskspråkig skola. Upplagan är 37.000 ex och genom att annonsera i tidningen nås läsare i hela Svenskfinland.

I artikelarkivet hittas alla artiklar som ingår i Hem & skola från 2011 och framåt. Artiklarna finns där som en löpande text.