Artikel

61038_t.jpg

Fhille-programmet stöder familjerna/Dagisspecial 2017

För familjer som har ett barn som behöver lite extra stöd har Folkhälsan utarbetat Fhille-programmet. Det uppmuntrar föräldrar att samspela med sitt barn med hjälp av olika lekar och aktiviteter. Programmet har väckt stort intresse och i år är 136  familjer med.Läs mera »
61037_t.jpg

Lästips/Dagisspecial 2017

Mikaela Wickström är tidningen Hem och Skolas läsinspiratör. Hon är förälder och bibliotekarie på Nordisk kulturkontakt, en nordisk kulturinstitution som har sitt bibliotek i Helsingfors. Här tipsar hon om tre böcker för olika åldrar.Läs mera »
61035_t.jpg

Sätter guldkant på Knattebos vardag/Dagisspecial 2017

Föräldraföreningen vid Knattebo daghem i Malax har funnits sedan 2015, och föräldraföreningar behövs, säger ordförande Jenni Havulehto. – Vi kan ge det där lilla extra till barnen så att de till exempel kan göra fler utfärder.Läs mera »
60126_t.jpg

Ledare: Byt erfarenheter – om herbarier och annat/Nr 3 2017

Som barn tillbringade jag somrarna i Barösund, på min mammas barndoms sommarställe. Längst bak i stugan fanns ett litet rum som i tiderna bebotts av Jäijä, familjens gamla hembiträde. Läs mera »
60125_t.jpg

Kolumn: Skola versus hobbyer/Nr 3 2017

När hösten och vardagen kommer finns det de som suckar djupt, medan andra har ordnat vardagen med både hobbyer och skola så att det finns en balans. Läs mera »
60124_t.jpg

”Fostrande samtal är värre än kvarsittning”/Nr 3 2017

Skolan har rätt att ingripa när elever bryter mot reglerna. Men vilken är nyttan och syftet med de disciplinära åtgärderna och hur använder man dem i olika skolor? I till exempel Sarlinska skolan i Pargas har man skippat kvarsittningar.Läs mera »
60123_t.jpg

Lärarförbundet föredrar fostrande samtal/Nr 3 2017

Det finns olika praxis i skolorna då det gäller de disciplinära åtgärderna. På Finlands Svenska Lärarförbund förespråkar man fostrande samtal, som utvecklar eleverna.Läs mera »
60122_t.jpg

Ha positiva förväntningar när barnet börjar skolan/Nr 3 2017

Att bli förälder till ett skolbarn innebär stora förändringar. Som nybliven skolförälder är det viktigaste att ha positiva förväntningar på skolan och att visa förtroende för den.Läs mera »
60121_t.jpg

”Unga har svårt att använda telefonen till att ringa”/Nr 3 2017

I samband med skolstarten brukar många barn få sina första telefoner, men hur många föräldrar sätter sig då ner och berättar hur man genomför ett telefonsamtal? I Korsholms högstadium har studiehandledaren Camilla Lillås redan i många år övat telefonanvändning med sina elever.Läs mera »

Hem & skola är förbundets tidning. Den delas ut i skolor som har en föräldraförening som är medlem i förbundet.

Tidningens målgrupp är föräldrar med barn i svenskspråkig skola. Upplagan är 37.000 ex och genom att annonsera i tidningen nås läsare i hela Svenskfinland.

I artikelarkivet hittas alla artiklar som ingår i Hem & skola från 2011 och framåt. Artiklarna finns där som en löpande text.