Artikel

63762_t.jpg

”Skolan utgår för mycket från kärnfamiljen”/Nr 2 2018

Bilden av familjen är i förändring och familje­konstellationerna skiftar. Trots att barnet kan ha fler föräldrar än två utgår till exempel skolan ofta från den biologiska föräldern medan ”bonusföräldern” förskjuts ut i marginalen. – Skolan måste komma emot, säger Johan Lindberg, pappa och bonuspappa.Läs mera »
63761_t.jpg

Ny föreläsare talar om stresshantering/Nr 2 2018

Hem och Skolas nya föreläsare Annika Ahrner-Nyberg talar om den glada familjen och om stresshantering. Med enkla knep kan hela familjens stressnivå sänkas. Läs mera »
63760_t.jpg

Bibliotekarien tipsar/Nr 2 2018

Mikaela Wickström är tidningen Hem och Skolas läsinspiratör. Hon är också förälder och bibliotekarie på Nordisk kulturkontakt, en nordisk kulturinstitution som har sitt bibliotek i Helsingfors. Här tipsar hon om fyra böcker för olika åldrar.Läs mera »
63759_t.jpg

Kolumn: Himmel och helvete med specialbarnet/Nr 2 2018

Jag satt och läste en artikel om hjärnforskning på min ipad. Artikeln var illustrerad med en bild av en hjärna. Min son Victor tittade över min axel på vad jag läste, var tyst en stund och sade sedan lite sorgset: ”Pappa, jag har en dålig hjärna.Läs mera »
63758_t.jpg

Fråga juristen: Utlandsresa och rätt till stödundervisning/Nr 2 2018

Regionförvaltningsverkets jurist Thomas Sundell svarar på juridiska frågor som handlar om skolan. Om du har en fråga – mejla redaktor@hemochskola.fiLäs mera »
63756_t.jpg

Föräldrar i Frankrike stöder mobilförbudet/Nr 2 2018

Från och med i höst förbjuds mobiltelefoner i franska skolor. – Fast jag tror vi elever är smarta nog att kunna använda mobilen i smyg ibland, säger 18-åriga gymnasieeleven Jeremy Salmon. Hos föräldrarna går förbudet däremot hem.Läs mera »
63755_t.jpg

I Finland kan användningen av mobiler begränsas/Nr 2 2018

I Sverige vill flera partier införa ett nationellt mobilförbud i skolan. I Finland kan man i dagsläget inte förbjuda elever att ta med sig mobila enheter till skolan, men man kan begränsa användningen av dem under pågående undervisning.Läs mera »
63754_t.jpg

Dagisföreningen fixar lekstuga/Nr 2 2018

Julgubbe till julfesten och vårjippo med morsdagstårta som huvud­vinst i lotteriet hör till de årliga traditionerna i föräldraföreningen vid daghemmet Fyrklövern i Pargas. I år satsar föreningen dessutom på en ny lekstuga.Läs mera »
63753_t.jpg

Aktuellt från förbundet/Nr 2 2018

Nya medarbetare i Vasa • Nationella Hem och Skola-dagen • Nykter – Solklart! • Föräldrabarometern • Ny dataskyddsreformLäs mera »

Hem & skola är förbundets tidning. Den delas ut i skolor som har en föräldraförening som är medlem i förbundet.

Tidningens målgrupp är föräldrar med barn i svenskspråkig skola. Upplagan är 37.000 ex och genom att annonsera i tidningen nås läsare i hela Svenskfinland.

I artikelarkivet hittas alla artiklar som ingår i Hem & skola från 2011 och framåt. Artiklarna finns där som en löpande text.