Föräldramentor i skolan

| Publicerad 16 Sep, 2022

Hösten är här och skolvardagen har börjat. Läxläsning, prov, föräldramöten och friluftsdagar fyller din kalender samtidigt som du laddar ner Wilmaapplikationen och gör köttsoppa. En svettdroppe rinner långsamt ner för pannan medan du funderar: “Måste jag klara allting själv?”

Barnens övergång från förskolan till årskurs 1 och från årskurs 6 till årskurs 7 medför extra mycket förändringar, inte bara för barnen utan också för dig som förälder.

Kanske du är nyinflyttad i kommunen, har barn med särskilda behov eller annars bara önskar stöd i din roll som skolförälder? Då kan programmet Föräldramentor i skolan vara något för dig. Det är ett stödnätverk där erfarna skolföräldrar fungerar som bollplank för skolföräldrar som möter en ny vardag. Det ger en möjlighet att få stöd och ge stöd. Efter två tuffa år av pandemi kan vi äntligen träffas igen och skapa nya nätverk mellan föräldrar. 

Genom att ta del av en annan skolförälders erfarenheter kan du snabbare bli tryggare i ditt skolföräldraskap. Inga frågor är för stora eller för små för att diskuteras med din mentor och tanken är att du ska få stöd att stärka ditt skolföräldraskap. 

Förbundet Hem och Skola satsar nu tillsammans med Korsholms högstadium, Smedsby-Böle skola, Sarlinska skolan, S:t Karins svenska skola och Åshöjdens grundskola på vikten av att både ge och få stöd av andra skolföräldrar i skolvardagen.  

Du kan antingen anmäla ditt intresse att få en föräldramentor eller anmäla dig för att bli en föräldramentor. Föräldramentorn och föräldraadepten träffas sex gånger under ett skolår som en del av programmet.

Som adept får du ta upp frågor som du vill diskutera och som föräldramentor får du dela med dig av dina erfarenheter som skolförälder.  

Låt oss stödja varandra! 

Läs mera om Programmet föräldramentor i skolan: Hem och Skola – Föräldramentor 

Anmälningsformulär hittar du här (Bli föräldramentor): Bli föräldramentor 

Anmälningsformulär hittar du här (Få en föräldramentor): Få en föräldramentor 

Petra Högnäs och Christian Joffs